Här är beviset på att äldre också rockar fett

BJUV.

Flera av dem har inte tagit en ton förut. Än mindre stått på scen eller spelat in en musikvideo. Med hyllningslåten "Världens äldsta klack" till Sveriges herrlandslag i fotboll är Metallic Rollatorz nu uppe i sex Youtubehits.

Av
Mikael Öhrn

På den öppna dagverksamheten "Hörnan" i Bjuv vill man leva "det Bjuva livet". Varje dag har man en ny programpunkt på tablån, med alltifrån frågesport till Nobelfest och Luciatåg. Och Youtubehiten Metallic Rollatorz förstås.

– Vi vill visa att alla äldre rockar, säger Marcus Nyrén, pedagogisk ledare för "Hörnan", tillsammans med Marlene Ohlsson.

Det var i samband med att Ove Thörnqvist blev den äldsta deltagaren genom tiderna på Melodifestivalen 2017, som Metallic Rollatorz beslöt sig för att ta ton.

– Vi har lärt oss sjunga, säger Marianne "NeyMar-ianne" Mercurio, 75, som emellertid har spelat en hel del piano i sina dagar.

– Vi sjunger hellre än rent, säger Inga Franssén, 91.

– Så de lägger ner mycket jobb på oss, säger Birgit Lövstedt, 79.

Utöver att spela in låtarna i riktig studio i Helsingborg och spela in musikvideos när de är ute på äventyr, har de även turnerat en hel del i framför allt Skåne.

– När vi var på en skola kände de igen oss, säger Marianne Mercurio.

– Ni fick gå genom hela publikhavet och klappa händer. Det var ni inte riktigt vana vid, säger Marcus Nyrén.

Delar ur Metallic Rollatorz.

Delar ur Metallic Rollatorz. Foto: Mikael Öhrn

Och det blir en hel del galna upptåg när de filmar.

– När vi var i Ullared hoppade en av oss i en kundvagn och susade iväg utanför affären, säger Lasse "Lassensio" Bengtsson, 73.

– Det är helt fantastiskt. Jag har fyllt 90 och har så här trevligt, säger Inga Franssén.

– Man blir ju barn på nytt, säger Birgit Lövstedt.

– Den här verksamheten är den bästa medicinen för att motverka ensamhet, Man får känna tillhörighet, glädje och man får ha kul tillsammans, säger Marlene Ohlsson, pedagogisk ledare.

Närmast i tid i skrivande stund väntar Vallmons dansgolv på Hörnan. För Metallic Rollatorz väntar emellertid sommarlov, om inte det skulle bli så att Sverige skulle skrälla sig fram till en medalj i fotbolls-VM.

– Vi står beredda att medverka i Kungsträdgården, säger Marcus Nyrén.

När det gäller framtidsplanerna är Metallic Rollatorz hemlighetsfulla, men att det kommer att ske något i samband med valet är ingen vild gissning.

– Vi jobbar hela tiden på nya projekt och nya låtar. Jag räknar med att vi är högaktuella igen i slutet av augusti, början av september. Så håll ögonen öppna, avslutar Marcus Nyrén.

Metallic Rollatorz består av 20-25 medlemmar.

Publicerad 23 June 2018 00:00