14 nya platser ska kameraövervakas i Malmö

MALMÖ.

Malmö stad vill sätta upp fler övervakningskameror. Totalt handlar det om 14 nya platser. Södervärn, Värnhem, Västra Hamnen och Limhamn är några av dem. Ökad trygghet och hjälp för polisen att klara upp brott är två orsaker till att kameraövervaka mer, enligt kommunalrådet Andreas Schönström (S).

De platser som är aktuella för utökad kameraövervakning är: Värnhemstorget, Södervärn, sträckan mellan Centralen och Triangeln, Linnégatan, Scaniaplatsen, Lilla torg, Norra Grängesbergsgatan, Caroli, Bergsgatan, södra Sofielund, Holma torg, Bellevuegården och Kroksbäck. Platserna har i första hand valts ut av polisen.

– Det är allmänna platser där det är mycket folk i rörelse och på en del av dem begås det brott. Övervakningskameror på Värnhemstorget hade kanske inte stoppat den förfärliga skjutningen där, men de hade kanske fångat gärningsmännen på bild när de flydde från platsen. Kamerorna har också preventiva syften. På Scaniaplatsen har det varit trafiksituationer som nästan övergått i handgripligheter mellan besökare och boende. Jag har också fått många brev från Limhamn om ungdomar som har blivit rånade och trakasserade. Kameror där kan lugna situationen, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet

Övervakningskamerorna har två huvudsyften, enligt Andreas Schönström.

– Vi bringar trygghet till platserna där de finns. Det andra är att de hjälper polisen att klara upp fler brott. Vi har sett i Seved och Rosengård att polisen klarar upp brott snabbare där och att det går snabbare att binda gärningsmän till brotten.

Hur ser du på integritetsfrågan, att även människor som inte är kriminella blir filmade?

– Tekniken har kommit väldigt långt. Kameran vid rondellen på Kristianstadsgatan är till exempel maskad så att den inte filmar människors bostäder, utan bara på gatan. Det finns även kameror som inte är igång hela tiden, utan går igång av ljus eller ljud. Vid ett skott eller ett skrik vaknar de till liv och riktar sig direkt till den plats som ljudet kommer ifrån. Beroende på plats och situation så kan man välja vilken teknik som ska användas. Det ställs också särskilt höga krav av Datainspektionen: att det är bara är polisen som kommer åt bilderna och så ska det förbli.

Nu ska gatukontoret tillsammans med polisen besiktiga de aktuella platserna och utreda hur många kameror som behövs. Inom polisen pågår också en juridisk process som ska klargöra om kommunen får betala för kameror till polisen. I augusti träder dessutom en ny lagstiftning i kraft som underlättar för kommun och polis att kameraövervaka på allmänna platser i syfte att förebygga brottslighet.

– Det är svårt att säga när kamerorna kommer att sitta uppe, men låt oss hoppas att de gör det inom ett par års tid, säger Andreas Schönström.

Publicerad 19 June 2018 11:50