Matbloggare vill få fler att vidga vyerna

”Sätt inte så många gränser kring maten”

LANDSKRONA/SVALÖV.

Matbloggen Feeders (www.feeders.se) är ett nytt inslag i floran av matinspiration. Bakom bloggen finns Anders Johansson och Mia Peterson, två nästan absurt matintresserade personer som delar med sig av recept, mattankar och rena rama roligheter.

Recepten på Feeders kan vara hissnande, eftersom särskilt Mia gärna utforskar lite mer udda ingredienser som insekter, men även då det är udda är det frestande och roligt att läsa. Lokaltidningen ställde några frågor till Anders om bloggen.

Varför har ni en blogg ihop?

– Vi har pratat om att blogga ihop väldigt länge men livet har liksom kommit i vägen hela tiden. Sen började vi så smått att spåna och vi har faktiskt varit rätt rigorösa i vår planering innan. Det tog sin tid men i början på mars kom vi igång. Vårt främsta budskap är att försöka förmedla god mat utan pekpinnar.

Hur hittade ni varandra?

– Vi är båda från Uppsala men känner inte varandra från början utan lärde känna varandra genom Twitter för flera år sedan. Nu är vi jättegoda vänner och har kommit på att vi nästan är otäckt lika varandra på alla sätt och vis.

Siktar ni på att göra något mer om mat tillsammans, till exempel en kokbok?

– Jag kan bara svara för mig själv här och jag vill i dagsläget inte skriva en kokbok. Det är så himla mycket jobb och sen är det svårt som attan att nå ut med den i det konstanta och gigantiska kokboksutbudet.

Vad är bäst och sämst med att blogga om mat tillsammans?

– Än så länge ser jag bara fördelar. Att vara två personer känns optimalt. Vi tycker dessutom lika och är båda verkligt snabba till beslut.

Vilken är den värsta matsynden, tycker du?

– Jag talar ogärna om matsynder och generellt tycker jag att man ska vara försiktig med pekpinnar. Ska jag ändå nämna en synd så kanske den största är att inte njuta av mat, att inte försöka sig på att testa lite seriösare matlagning och att äta godare. Sätt inte så många gränser kring maten och skit i alla idiotiska dieter (om du inte har vettiga medicinska skäl så klart). Vi har ju bara ett liv och det vore väl fan om vi inte ska kunna njuta av det.

Har du något favoritkök?

– Nej det har jag inte. Jag är periodare och brukar säga att jag reser på internet (ogillar starkt att resa på riktigt). Just nu är jag väldigt insnöad på mat med ursprung i Mellanöstern. Men jag har tidigare varit insnöad på allt möjligt från svensk husmanskost till kinesisk mat där ingredienserna är väldigt speciella.

Hur vill du ha det i köket när du lagar mat?

– Här är jag i det närmaste nitisk. När jag börjar ska det vara rent och fint. Sen är jag i grunden duktig på att hålla skapligt rent under tiden jag lagar men efteråt kan det ändå se rätt så kaotiskt ut. En lördag i köket är helt underbart för mig. Jag varvar matlagning med att sitta och babbla lite smått på sociala medier.

Däremot ogillar jag starkt att laga mat med andra och tycker inte ens om att ha folk i köket, i alla fall inte när jag börjar laga maten. Mia funkar exakt likadant så chansen (risken) att hon och jag kommer laga mat tillsammans är väldigt liten.

Publicerad 22 May 2018 09:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen