Hon tar hand om världselitens kroppar

John McEnroe och Serena Williams två stjärnor som Elin Vesterskov har behandlat

HELSINGBORG.

Hon har behandlat några av idrottsvärldens allra största stjärnor. Efter många resor ute i världen, och ett par tuffa sådana även på det personliga planet, landar nu Elin Vesterskov i Helsingborg.

Legitimerad kiropraktor, föreläsare, inspiratör, affärsutvecklare, författare. Elin Vesterskov har många titlar på sitt cv. Redan under studietiden startade hon eget och de senaste åren har hon drivit kliniker på Råå, i Ängelholm och Lomma. Parallellt har hon rest runt i världen som idrottskiropraktor och arbetat med aktiva på den allra högsta världseliten. Tennisstjärnor som Serena Williams, Roger Federer, John McEnroe, Robin Söderling och Caroline Wozniacki är några exempel. Stefan Jamroz, världsmästare i styrkelyft, en annan. Men även barn, äldre och vardagsmotionärer. Och så världsbandet Depeche Mode, som man får säga sticker ut lite bland mängden.

– Behandlar man Federers nacke inför match, det är klart att man vet att där ligger några miljoner i min hand. Det vill man inte förstöra. Då handlar det om att optimera hans kropp till bästa funktion. När det gäller Depeche Mode handlar det mer om att de ska komma i rätt "feeling" innan deras gig. Dagen efter handlar det om att få dem på topp så fort som möjligt, både mentalt och fysiskt, säger Elin Vesterskov som jobbar både med det mentala och det fysiska.

33-åringen har bland annat tagit hand om idrottsstjärnor på WTA-touren och på US Open.

33-åringen har bland annat tagit hand om idrottsstjärnor på WTA-touren och på US Open. "Det är gigantiskt stort", menar hon. Foto: Joel Winqvist

Vi träffas i en lokal på Berga, mitt emot polishuset. Här har hon alldeles nyligen öppnat upp sin nya kiropraktorklinik Clinicus. De tidigare hon drev har hon antingen sålt av eller stängt ner. Egentligen hade hon inga planer på att öppna någon ny. Men...

– Jag kunde inte hålla mig. Jag tycker att det är fantastiskt kul att öppna, driva och utveckla.

Eftersom sambon bor i Helsingborg sedan tidigare blev det naturligt att flytta hit. Nu är hon redo att landa i staden och mängden resor och samarbeten med elitidrottare kommer bli mindre framöver.

– Det känns lite som att komma hem. Jag har så mycket vänner i Helsingborg, säger hon.

Behandlar man Federers nacke inför match, det är klart att man vet att där ligger några miljoner i min hand

Allt fler lider i dag av psykisk ohälsa. Enligt Socialstyrelsens siffror har det ökat med 100 procent hos barn i åldrarna 10 till 17 under tio års tid, bland unga vuxna med 70 procent under samma tidsperiod. En del i detta kan handla om det ökade användandet av digitala verktyg som smarta telefoner, läsplattor och paddor, menar Elin Vesterskov.

– När jag började som kiropraktor så var det mer att det kom in en kille som hade spelat fotboll och fått ont i knäet, eller ramlat och fått ett skrubbsår. Nu kommer de mer för att de har ont i nacken för att de sitter dåligt, sitter med paddan och ut med armarna och får ont i axlarna. Det är en epidemi skulle jag vilja säga. Här måste föräldrar ta ansvar, menar hon och fortsätter:

– Det brinner jag för, att få folk att förstå att det finns annat i livet än att sitta med sin telefon 24 timmar om dygnet. Släng den. Börja leva, uppleva, säger hon.

Hon ser sig själv lite som en detektiv. Hon vill hitta orsaken bakom en viss åkomma. Inte bara bota den temporärt.

– Att man gör en livsstilsförändring så att de aldrig behöver få ont i huvudet igen, eller vad det nu kan vara, säger hon.

Elin Vesterskov bodde tidigare i Helsingborg i ungefär ett års tid, under tiden då hon drev en klinik på Råå.

Elin Vesterskov bodde tidigare i Helsingborg i ungefär ett års tid, under tiden då hon drev en klinik på Råå. Foto: Joel Winqvist

Hon har själv fått en helt annan syn på livet efter att ha varit allvarligt sjuk i två omgångar, senast för ungefär ett år sedan då hon opererades förhoppningsvis för sista gången.

– Då var min största utmaning att gå till Ica 200 meter från huset en gång om dagen. Och i vanliga fall så kan jag börja dagen med att springa ett halvmaraton på morgonen, säger 33-åringen.

Hon ser det som hon har varit med om som en jättenyttig läxa. En läxa hon kan ta med sig när hon behandlar och hjälper andra samt ger föreläsningar om just detta jorden runt. Detta avspeglar sig även i sättet hon lever idag; att sätta gränser och använda sociala medier väldigt sparsamt.

Då var min största utmaning att gå till Ica 200 meter från huset en gång om dagen

Ett tag när hon drev flera företag samtidigt upplevde hon en stor press utifrån att ständigt vara tillgänglig. I dag bestämmer hon själv över sin tid och försöker alltid sätta sina egna behov i främsta rummet.

– Man blir väldigt ödmjuk mot livet. Tar saker med lite nypa salt och vårdar relationer, och fångar möjligheterna och chanserna som kommer.

Elin tipsar

Här tipsar Elin om tre saker man bör tänka på för att slippa värk och besvär med kroppen.

1) "Sitt mindre! Kan du stå på jobbet så gör det. Sitta är det nya röka säger vi i vår bransch."

2) "Drick mer vatten. Man behöver dricka två liter om dagen. Det gör oerhört mycket på cellnivå, energi, tarmar... you name it."

3) "Träna tre gånger i veckan. 30 minuter där du får upp pulsen. Det har visat sig ha lika stor effekt som att ta antidepressiva. Hur du gör det spelar ingen roll, om du så jobbar hårt i trädgården, går med ditt barn, cyklar, buggar..."

Publicerad 22 May 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen