Högoktanig kvalitetstid med familjen

Familjen Jönsson är bitna av traktorpulling

KÅGERÖD. Traktorpulling är sporten där man med en traktor ska dra en viktad släde så långt som möjligt. I de tyngre klasserna har traktorerna hundratals hästkrafter och kostar miljonbelopp. Men så behöver det inte vara. Hela familjen Jönsson i Simmelsberga har gjort traktorer till sitt fritidsintresse, och när de varje år ordnar en tävling i gardenpulling, alltså traktorpulling med trädgårdstraktorer, så är det familjens yngsta som tävlar.

Av
Per Eeg-Olofsson

Redan på avstånd syns en trädgårdstraktor upphissad i en teleskopkran. Det är tecknet på att familjen Jönssons årliga tävling i gardenpulling dragit igång. Banan är preparerad och klar, en cirka 50 meter lång raka med kompakt, packad lera på gräsplanen framför Stefan Jönssons gård. I änden av banan står en vält redo att platta till leran mellan heaten.

- Det är samma lera som Skrombergabruken använde, berättar Stefan Jönsson, som nu för femte året kan njuta av tävlingen på sin egen gård.

Ett antal äldre traktorer på baksidan vittnar om att traktorintresset har funnits länge i familjen.

Stefan Jönsson är åldermannen i familjen Jönsson, som både står som arrangörer för tävlingen, och som också utgör en stor del av de tävlande i dagens tävlingar. Sönerna Mikael och Andreas tävlar båda i den tyngre farmstock-klassen, där man tävlar med jordbrukstraktorer med originalmotorer som bara får modifieras inom vissa begränsningar. De har engagerat sina äkta hälfter Sara och Linda, och de båda familjernas barn.

Traktorpulling kan ta på krafterna, och då inte bara på hästkrafterna. Yngsta deltagaren är sex år.

Traktorpulling kan ta på krafterna, och då inte bara på hästkrafterna. Yngsta deltagaren är sex år. Foto: Per Eeg-Olofsson

- Den yngsta som tävlar idag är sex år och den äldsta 14 berättar Linda Jönsson, när hon får lite tid mellan heaten där hon agerar kommentator.

Hennes tre barn är alla med och tävlar, och det är även svägerskan Saras tre barn.

En tävling med trädgårdstraktorer, eller 350 stock/garden som klassen heter, är mest på skoj. Men lite allvar är det också under dagen, heaten i klassen 500 modifierad ingår i SM-serien. Siffrorna, 350 och 500, står för största tillåtna maxvikt i kilo inom klassen. ”Stock” betyder att klassen utgår från serietillverkade brukstraktorer som endast får modifieras inom vissa gränser. När en klass heter ”modifierad” så är fordonen ofta rena hemmabyggen och påminner inte särskilt mycket om brukstraktorer, ett rent tävlingsfordon med andra ord.

Katarina Paulsson kör så att lera skvätter bakom hjulen på

Katarina Paulsson kör så att lera skvätter bakom hjulen på "Sixten". Foto: Per Eeg-Olofsson

På banan har Andreas Jönsson byt den röda flaggan mot en grön och det är fritt fram för start. Men det ges ingen startsignal, för det är inte tiden som är det viktiga, utan hur långt man drar. Lilla traktorn stegrar sig först och bakhjulen spinner och skvätter lera mot bromsvagnen som erbjuder motstånd. Farten ökar ett tag och minskar sedan igen, de sista metrarna segar sig ekipaget fram. ”Full pull!” ropar Linda Jönsson i mikrofonen, när det stannat helt. Full pull betyder ett godkänt heat, föraren har lyckats dra bromsvagnen det antal meter som krävs för att få godkänt. I gardenpulling är den gränsen 30 meter, i de tyngre klasserna är den 100 meter.

- Man har två försök på sig att få full pull. Lyckas man då går man vidare. Sedan tävlar man om vem som kan dra längst, förklarar Linda Jönsson.

Man har två försök på sig att få full pull. Lyckas man då går man vidare.

Olof Roth sitter på en av de större maskinerna som syns i motorområdet, ”Swedish Iron Toy”, som tävlar i klassen 600 modifierad. Idag är maskinen bara där för uppvisning dock. I knäet har han en laptop som är kopplad till motorns elektronik. Grafer visar diverse värden från senaste körningen.

- Man kan se det mesta, berättar han.

Olof Roth kollar motorvärden.

Olof Roth kollar motorvärden.

Familjen Roth har också flera tävlande med i dagens tävlingar, och de har inte haft särskilt långt att köra, då familjen kommer från Allarp mellan Röstånga och Ljungbyhed. Familjen Roth är de som byggt bromsvagnen som används under dagens tävling, och är möjligen ännu mer engagerade i traktorpulling än familjen Jönsson. På andra sidan tävlingsbanan står deras stora, vinröda buss. Där lastas både fordon och människor in när familjen kör ned på kontinenten under somrarna för att delta i traktorpullingtävlingar.

- Det brukar vara tävlingar i Holland, Frankrike och Tyskland, det finns tävlingar i Ungern också, säger Olof Roth.

Traktorpulling i Sverige

Traktorpulling startades i USA på 40-talet. I början var det ”horsepulling”, där två arbetshästar drog en logdörr längs en bana. Utmed banan stod funktionärer som efterhand hoppade på dörren så att det blev tyngre och tyngre att dra. Den häst som orkade dra dörren med funktionärerna längst vann.

När det blev vanligt med traktorer i lantbruket övergick man till att tävla med dessa i stället. Traktorpulling har sedan dess utvecklats till en av de största motorsporterna i USA.

Till Europa kom traktorpullingen 1977 i samband med VM i plöjning i Holland. Första gången det kördes traktorpulling i Sverige var 1982 i samband med en plöjningstävling utanför Ystad.

Numera körs det cirka 15 tävlingar om året runt om i Sverige. I sporten i dag är det stora flertalet inte lantbrukare, utan det är ofta människor med stort intresse för teknik och motorer. Många bygger inte bara traktorerna själv, utan även de specialdelar som behövs tillverkas ofta av teamen själva.

Källa: Svenska tractorpullingförbundet

Publicerad 21 May 2018 12:37

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen