Omstridd rektor avgår: "Skolan är sargad av allt som har hänt"

Lärare riktade kritik mot ledarskap

HÖLLVIKEN

. I januari framförde lärarna på Stora Hammars skola kritik mot rektor Kerstin Jacobsson om hur skolan leddes och om kränkande behandling. I går blev det klart att hon lämnar sin tjänst med omedelbar verkan.

Stora Hammars skola har haft fem olika rektorer sedan de nya lokalerna blev klara och högstadiet startade för sex år sedan.

Kerstin Jacobsson, som tidigare hade jobbat som rektor i Staffanstorps kommun tillträdde sin tjänst som rektor i augusti 2017.

I januari i år skickade lärare på skolan ett mail till utbildningsförvaltningen där de beskrev situationen på skolan som väldigt svår och obehaglig. Lärare upplevde att de blev kränka av sin rektor och rektorn ska ha uteblivit från möten eller saknade inblick i ärenden som angick elevers skolsituation. Även den lokala avdelningen för Lärarnas Riksförbund reagerade.

– Många lärare sade upp sig eller blev sjukskrivna. Två helt nya lärare som började sin tjänst efter sommaren, sade upp sig vid jul, situationen var hemsk, ohållbar, berättar en lärare som vill vara anonym.

Utbildningsförvaltningen plockade då in en extern konsult som skulle göra en utredning.

– Vi fick inte se utredningen, men blev lovade en handlingsplan. När vi frågade efter den, fick vi veta att den hade sjösatts men utan att vi hade involverats överhuvudtaget och vi upplevde inte någon förändring.

Lars Hemzelius, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, hade begärt att Kerstin Jacobsson skulle befrias från personalansvar under konsultens utredning.

– Den 3 maj skulle också arbetsmiljöverket ha kommit för en inspektion, säger Lars Hemzelius.

Läraren som Lokaltidningen har talat med, säger att lärarna är lättade över att Kerstin Jacobsson nu har lämnat sin tjänst.

– Men det är lite för sent. Skolan är sargad av allt som har hänt. Hade hon lämnat två veckor tidigare hade kanske inte ytterligare två lärare inte upp sig, säger läraren som Lokaltidningen har talat med.

Utbildningschef Fredrik Wegbratt eller Kerstin Jacobsson har ännu inte kunnat nås för en kommentar.

Publicerad 20 April 2018 11:56

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen