Paul Wiberg från Storkprojektet guidar i hägnet.

Paul Wiberg från Storkprojektet guidar i hägnet. Foto: Julia Pileby

Fågeln som får publiken att storkna

FULLTOFTA.

Arbetet med att återetablera den skånska storkstammen är intensivt och går sakta men säkert framåt. Nu har storksäsongen dragit igång ordentligt och i storkhägnet i Fulltofta ruvar fåglarna på en ny generation.

Av
Julia Pileby

I Fulltofta finns Storkprojektets största hägn. Inuti hägnet lever omkring 40 storkar och utanför hägnet har några gäster bosatt sig.

– Vi har 12 storkar som bosatt sig här utanför, säger Paul Wiberg, från Storkprojektet.

Han pekar upp mot toppen av hägnet där ett storkpar byggt ett bo. På pinnarna som håller uppe nätet har några andra storkar också byggt bon.

– Storkarna är väldigt sociala med varandra. De vill vara där andra storkar är, berättar Paul Wiberg.

Storkprojektet har pågått sedan 1989. Det drivs gemensamt av Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening. Målsättningen är att återetablera en skånsk storkstam som klarar sig utan hjälp. Projektet räknar med att det finns plats för 150 fria storkpar i Skåne. Målet är att ha 150 häckande par i Skåne mellan 2020 och 2022. Men vägen dit är lång.

– I dag har vi ett tiotal fria storkar. Det har gått långsammare än vi trott, och det beror på att svinnet är väldigt stort. Av de storkungar vi släpper varje år återvänder bara 15 procent. Många dör när de flyger in i elledningar och vindkraftverk, säger Paul Wiberg.

Förra sommaren släpptes 63 storkungar. Hittills i år finns det 40 ägg i hägnet, men man räknar med att det blir fler.

– Den 13 maj kommer vi ha ett arrangemang här då man kan få titta på nykläckta ungar. Och den 28 juli har vi det stora storksläppet vid Hemmestorps Mölla. Det brukar vara väldigt populärt. Förra året kom mellan 600 och 700 besökare, berättar Paul Wiberg.

När man släpper storkungarna är meningen att de ska lämna Sverige. Alla storkar är ringmärkta och storkarna tar sig sedan ner mot södra Europa, där vissa stannar. Andra storkar tar sig ända ner till Sydafrika.

– Det är viktigt att det flyttar, för det finns ingen mat här under vintern. Storkprojektets absoluta målsättning är att få storkarna att flytta. Efter tre år ska de komma tillbaka till Sverige för att häcka.

Paul Wiberg kallar hägnet i Fulltofta för en "modern produktionsanläggning".

– När ungarna kläcks handmatas de tre gånger om dagen. På det viset får vi hög överlevnadsgrad.

Den 6 maj drar Storkprojektets publika evenemang igång för våren. Då är det Fågelskådningens dag och publiken kan passa på att ta sig en närmare titt på storkarna.

Publicerad 17 April 2018 06:00

Startsidan just nu