Kossor i

Kossor i "väntrummet". Nu längtar de ut. De har stått inne i lagården sen i slutet av oktober. Foto: Karin Stiernblad

Kossorna inväntar storpublik

Snart dags för kosläpp i Svalöv

SVALÖV.

På Svalöfs gymnasium har det blivit en årlig tradition att bjuda in till vårens stora händelse, kosläpp. Då är det äntligen dags för kossorna att springa ut på grönbete, efter att ha tillbringat hela hösten och vintern i lagården.

Av
Maja Bergqvist

– Självklart är kossorna glada över detta. Inte så konstigt att de rusar ut och hoppar och har sig, säger Karin Stiernblad som är kommunikatör på Svalöfs Gymnasium.

Sammanlagt rör det sig om ett 60-tals kossor och ytterligare några kvigor som släpps ut. Förra året drog kosläppet runt 3500 besökare och arrangemanget blir bara större och större. Karin Stiernblad berättar om att hela busslass med förskolebarn brukar komma från Malmö, Helsingborg och Landskrona.

Det är härligt att alla kan dela kossornas glädje när de äntligen får springa ut

Varför har det blivit så populärt med kolsläpp?

– Det är härligt att alla kan dela kossornas glädje när de äntligen får springa ut. Dessutom är det ett säkert vårtecken. Många förknippar våren med kosläpp, säger Karin Stiernblad.

Efter kosläppet öppnas smådjursstallarna och djurparken upp. Här finns det möjlighet att träffa en stor variation av djur; kalvar, marsvin, kaniner, ormar och alpackor för att nämna några. Totalt finns det runt 240 olika djurarter.

Varför är det viktigt att bjuda in allmänheten?

– Många bor i närheten och har inte ens sett en levande ko. Vi tycker det är viktigt att visa upp korna. De är viktiga produktionsdjur för oss.

Det kommer också att bjudas på andra aktiviteter, som passar på en gård.

– Dagen brukar uppskattas av alla, oavsett ålder, säger Karin Stiernblad.

I skrivandets stund är det nollgradigt ute. Snöande tilltar och SMHI har lovat mer snö under eftermiddagen.

Vad händer om vinter inte ger med sig? Kan korna ändå släppas ut?

– Jadå, det är ingen fara. Skulle det bli riktigt kallt, även efter att de släpps ut, så får de komma in i lagården under natten. De måste ändå in i ladan för att mjölkas två gånger om dagen, så de står inte ute hela tiden, även om de blivit utsläppta för säsongen.

Korna har bott i lagården sedan slutet av oktober. 24 april klockan 10.00 slås lagårdsdörrarna upp igen.

I början av säsongen har gräset inte hunnit bli tillräckligt näringsrikt, för att korna helt ska kunna livnära sig på det. Korna måste komplettera gräset med annan kost, som de får inne i lagården.

I början av säsongen har gräset inte hunnit bli tillräckligt näringsrikt, för att korna helt ska kunna livnära sig på det. Korna måste komplettera gräset med annan kost, som de får inne i lagården. Foto: Karin Stiernblad

Åskådarna placeras ut runt om hela hagen, så att alla får plats. Bilden är tagen från förra årets kosläpp.

Åskådarna placeras ut runt om hela hagen, så att alla får plats. Bilden är tagen från förra årets kosläpp. Foto: Karin Stiernblad

Publicerad 15 April 2018 00:00