Annika Malmgren om utställningen på citrustema i Orangeriet:

Annika Malmgren om utställningen på citrustema i Orangeriet: "Det är detta vi har gått och längtat efter", säger hon. Foto: Joel Winqvist

Efterlängtad bro inviger säsongen på Sofiero

Dörrarna öppnas för besökarna under fredagen

HELSINGBORG.

När Sofiero under fredagen slår upp dörrarna för en ny säsong bjuds det på söta citrusdofter, handmålade tavlor som lika gärna kan likna ett fotografi och 30 000 vårblommor. Men det är en efterlängtad bro som är den överlägset största satsningen.

– Sofiero förändras ständigt.

Dagens understatement står trädgårdens egen verksamhetschef Annika Malmgren för, när hon tillsammans med sina kollegor bjuder in media till en förhandstitt av det nya inför säsongen, som drar igång fredagen den 13 april.

Att man planterat 30 000 lökar eller lika många vårblommor inför öppningen, är ingalunda någon småpotatis, men inte heller ovanligt för den välkända destinationen.

Karl Fredrik Gustafsson öppnar en utställning på ett lite syrligt tema inne i Orangeriet;

Karl Fredrik Gustafsson öppnar en utställning på ett lite syrligt tema inne i Orangeriet; "Citroner och körsbärsblom". Foto: Joel Winqvist

Som vanligt satsar man på flera nyheter inför ett nytt år, så också nu. Inne i Orangeriet finns en av säsongens öppningsvisningar. Här bjuder floristen och kreatören Karl Fredrik Gustafsson på sin värld av citrusdofter, färgranna skapelser och franska toner.

Fast bäst beskriver han det kanske själv:

– Har du väl doftat en apelsinblomma, då känner du att den är förtrollande, säger en citrusförtrollad utställare.

– Det är en ära att få skapa en av öppningsutställningarna här 2018, poängterar han.

Fram till den 6 maj går utställningen att bevittna. Och platsen för utställningen får anses ytterst väl lämpad; orangea frukter i Orangeriet.

Vill man ta den snabbaste vägen från Orangeriet till slottet kan man gå över den bro som är den överlägset största satsning som gjorts i trädgården. Åtminstone i modern tid. Det är Sofias bro, den nya storsatsningen på en gångbro över rhododendronravinen. Det är här Annika Malmgrens inledande ord gör sig påminda. Bäst att addera dem med några till:

– Det är ju ett speciellt år i år, säger hon.

Den nya Sofias bro ska ge helt andra möjligheter till att spana in vyerna över trädgården.

Den nya Sofias bro ska ge helt andra möjligheter till att spana in vyerna över trädgården. Foto: Joel Winqvist

Mer behöver egentligen inte sägas. Det var redan på 1800-talet som den dåvarande drottning Sofia drömde om en gångbro över ravinen. Och nu har det blivit verklighet.

– Det känns nästan lite overkligt. En dröm som gått i uppfyllelse, säger Annika Malmgren om bron som ska tillgängliggöra parken för fler.

Lördagen den 14 april klockan 14.00 ska landshövdingen vara på plats för att inviga broskapelsen.

Nino Ramsby är både konstnär, poet och musiker. Det är som det förstnämnda han är aktuell på Sofiero.

Nino Ramsby är både konstnär, poet och musiker. Det är som det förstnämnda han är aktuell på Sofiero. Foto: Joel Winqvist

Från gångbron till slottet är det inte långt. Där inne väntar Nino Ramsby, som använder ett antal uttryckssätt i sin roll som skapare. Det är målaren och konstnären Ramsby som Sofiero har fått hit. Fast när kreatören ska måla sina tavlor är det oftast fotografier som är utgångspunkten.

– I huvudsak utgår jag från fotografier. När mobilen och Instagram kom blev det som en lekstuga för mig, säger målaren och berättar att en tavla engentligen aldrig blir riktigt färdig. Det finns alltid något mer som kan göras med den, förklarar mångsysslaren.

Och det mesta sker per intuition. Det blir roligast så, menar konstnären själv.

– Jag har ingen färdig plan för hur jag ska göra mina tavlor, eller en låt eller text för den delen, säger Nino Ramsby vars verk hänger på slottet fram till den 10 juni.

Sofieros verksamhetschef Annika Malmgren berättar att den sena vintern gjort att arbetet med att förbereda inför säsongsöppningen dragit uit på tiden med cirka två till tre veckor.

Sofieros verksamhetschef Annika Malmgren berättar att den sena vintern gjort att arbetet med att förbereda inför säsongsöppningen dragit uit på tiden med cirka två till tre veckor. Foto: Joel Winqvist

Andra nyheter för säsongen är, för att nämna några, utställningen "To bee..?" vid kungliga fotbollsplanen. En idéträdgård med information om hur man kan ta hand om utrotningshotade bi på bästa sätt.

– Någon trodde att det här var vårt försök till att få kontakt med "outer space", menar verksamhetschefen för trädgården.

– Den ska inspirera till att odla mer, menar hon.

Utställningen öppnar nu direkt och pågår säsongen ut.

Den 26 maj öppnar "Street art graden" i Orangeriet.

Annika Malmgren tar till en halv svordom för att beskriva det unika i vad som väntar de som ska besöka just den här utställningen.

– Jag har fasiken inte sett någon annanstans att man kopplar ihop en graffittikonstnär med vår trädgårdsmästare. Det här blir street art med gröna inslag, kan man säga.

En säsongsöppning är dock inte en säsongöppning utan några hoppfulla önskningar som skickas till vädergudarna.

– Vi hoppas på fantastiskt väder och en massa glada människor.

Publicerad 13 April 2018 10:41

Startsidan just nu