Jesper Malmquist har goda förhoppningar om att den sparade snön ska kunna ge en tidigare säsongsstart till vintern.

Jesper Malmquist har goda förhoppningar om att den sparade snön ska kunna ge en tidigare säsongsstart till vintern. Foto: Ida Asplund Ådahl/Arkiv

Unikt försök att spara snö ska ge tidig skidsäsong

VÅXTORP.

20 000 kubikmeter snö ska sparas till nästa säsong för att kunna öppna Vallåsens skidanläggning redan i december. – På de här breddgraderna är vi så vitt jag vet först ut att prova, säger Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen.

I måndags avslutades säsongen på Vallåsen och i skrivande stund håller man på att skrapa upp 20000 kubikmeter snö. För första gången ska man försöka spara snö till nästa säsong, något som Hallandsposten har berättat om.

Snön samlas i backarna och täcks med en vit täckduk i ett Goretexliknande material som bland annat kondenserar ut fukt. Snön samlas i en så stor hög som möjligt för att dra vinning den egna kylan. Förhoppningen är att minst hälften av massan ska vara kvar och att den ska kunna säkra en tidigare öppning i vinter och därmed förlänga skidsäsongen.

– Det är vår förhoppning. Tekniken för att spara snö finns och det funkar. Vi provade en liten hög i fjol och det funkade. Men vi vet aldrig hur mycket som kommer att smälta bort, säger Jesper Malmquist.

Även om bara hälften kommer att finnas kvar, alltså 10 000 kubikmeter, skulle det räcka för att kunna öppna två nybörjarbackar eller anläggningens huvudbacke Köpenhamnsbacken.

Jesper Malmquist vill kalla projektet unikt. Han nämner att Idre, Kungsberget och någon skidanläggning i Norge har sparat snö från en säsong till en annan.

– Där är det kallare somrar, vi får se hur det går här. I försök norrut vet jag att man har tappat cirka 30 procent av snön.

Nuvarande säsong sträckte sig från 8 februari till 2 april. Öppningen blev betydligt senare än man väntat sig för att kylan lät sig vänta. Jesper Malmquist menar ändå att det har varit en bra säsong med mycket snö. Men till kommande vinter har man målsättningen att öppna den 25 december.

– Satsningen vi gjorde med den nya snöfabriken i november, som vi kan producera 200 kubikmeter snö per dygn med, tillsammans med sparad snö ger oss goda förhoppningar att kunna öppna när vi har tänkt.

Att driva skidanläggning så här långt söderut, är det alltid att jobba i motvind?

– Nej, det ser jag det inte som. Snarare ser jag möjligheter. Vi är med och driver moderna tekniker som ligger i framkant. Det händer så mycket och framtiden ser ljus ut. Det är väldigt mycket medvind.

Publicerad 04 April 2018 11:32