Kameror och rakapparater i långa rader. Det är något av det man kan hitta på Minnenas museum.

Kameror och rakapparater i långa rader. Det är något av det man kan hitta på Minnenas museum. Foto: Anja Degerholm

På Minnenas museum är ingen pryl värdelös

Bertil Lindahls och Margit Hansens samlande blev ett museum

HÖÖR.

Alla de där prylarna man haft i sitt liv kanske inte är så värdefulla, men de väcker minnen till liv. Så när det började bli trångt hemma hos samlarna Bertil Lindahl och Margit Hansen kom de på idén att starta ett museum, så att fler kunde få ta del av dem.

Av
Anja Degerholm

I lokalen på Veterinärgatan i Höör trängs allt ifrån dammsugare till dockvagnar. Museet öppnade i höstas men har nu stängt fram till säsongsöppningen på påskafton.

Bertil och Margit köpte lokalen för snart fyra år sedan och har sedan dess jobbat med att bygga upp de olika montrarna och miljöerna. Inför påsken håller de på att komplettera samlingen med saker som de antingen hittat på loppis eller som folk skänkt till museet.

– Vi tar emot alla typer av prylar. Om det är en dubblett så skänker vi den vidare till Röda korset eller Erikshjälpen, säger Bertil Lindahl.

– Det är som en levande organism och vi fyller på med stort och smått. Det som andra ser som skrot och skräp hittar vi guldkorn i, berättar Ola Sjögren som är heltidsanställd som museimekaniker.

För det handlar inte om de där unika eller dyra sakerna som man kan hitta i antikvitetsaffärer. Det handlar om brukssaker som vi alla har omgett oss med och har minnen kring. Igenkänning kort och gott.

– Ändamålet är att visa föremål i huvudsak från 1900-talet, men även ta tillvara på dem innan de slängs och bevara dem för kommande generationer, säger Bertil Lindahl.

I samlingen finns bland annat 140 elektriska rakapparater av olika modeller som Bertil samlat på i många år. Sambon Margit Hansen är även hon en samlare och dockor och leksaker finns bland det som hon bidragit med till museet.

– Museet speglar Bertils och Margits intressen. Johannamuseet i Skurup är en förebild, men vi gör det på vårt eget sätt, säger Ola Sjögren.

Dockor och dockvagnar är Margit Hansens avdelning, och många av hennes dockor har fått flytta till museet.

Dockor och dockvagnar är Margit Hansens avdelning, och många av hennes dockor har fått flytta till museet. Foto: Anja Degerholm

Förutom mindre bruksföremål som husgeråd och hemelektronik ställs även större saker ut, som bilar och motorcyklar. Det finns också en samling cyklar, bland annat plastcykeln Itera som floppade totalt när det kom på 1980-talet.

Bertil Lindahl betonar att det ska finnas något för alla åldrar.

– Vi vänder oss till familjer. Därför kommer vi även att fylla på med saker från 2000-talet, så att även barnen ska kunna känna igen sig i till exempel leksaker som de lekt med.

De omkring tjugo bilarna kommer från Bertils privata samling. Det är allt ifrån en gammal T-Ford från 1926 till en Audi från 1970-talet. En knallblå Austin Seven väcker ofta uppmärksamhet, inte minst bland de yngsta besökarna. Bland de riktigt inbitna bilkännarna är det en unik Ford Eifel Roadster från 1937, det enda körbara exemplaret i Sverige, som ofta hamnar i blickfånget.

– Det sägs att en Fordhandlare i Kiruna köpte in den som en gåva till sin dotter. Annars är det inte några lyxbilar utan bilar som folk kan känna igen, säger Bertil.

Denna blåa Austin Seven från 1935 väcker ofta stor uppmärksamhet bland besökarna.

Denna blåa Austin Seven från 1935 väcker ofta stor uppmärksamhet bland besökarna. Foto: Anja Degerholm

Minnenas museum drivs som en stiftelse som blivit möjlig tack vare Bertil Lindahls fastighetsinnehav, som finansierar driften av museet. Entréavgiften är medvetet låg, 40 kronor för vuxna och 20 kronor för barn 10–16 år.

– Vi vill gärna att folk ska komma tillbaka och besöka oss igen, säger Bertil Lindahl.

Husegeråd från 1900-talets andra hälft. Kanske är en och annan pryl bekant?

Husegeråd från 1900-talets andra hälft. Kanske är en och annan pryl bekant? Foto: Anja Degerholm

En gammal kassaapparat som en gång i tiden stått på Höörs gästis.

En gammal kassaapparat som en gång i tiden stått på Höörs gästis.

Missa inte!

Säsongsöppning på Minnenas museum på påskafton, påskdagen och annandag påsk klockan 13–16. Veterinärgatan 5, Höör.

Därefter håller museet öppet söndagar, klockan 13–16. Stängt midsommarhelgen.

Efter sommaren kan öppettiderna förändras, se hemsidan minnenasmuseum.se eller Facebook-sidan Minnenas museum för mer information.

Publicerad 20 March 2018 05:30

Startsidan just nu