Kommunen vann långdragen strid om fällda träd

DÖSJEBRO.

800 kronor i skadestånd för fyra olagligt nedsågade träd. Det tyckte Kävlinge kommun var för lågt och överklagade Tingsrättens dom till Hovrätten. Nu har skadeståndet räknats upp till 30 800 kronor, men samtidigt måste kommunen betala 26 000 kronor för rättegångskostnader till den dömda mannen.

Av
John Nordh

Det var under sensommaren 2016 som en man boendes i Dösjebro fällde fyra träd utanför sin egen tomt. Träden stod på mark som Kävlinge kommun äger och därför gjorde kommunen en polisanmälan. I juni 2017 kom Tingsrättens dom. Förutom böter på 1 800 kronor, dömdes mannen att betala skadestånd till Kävlinge kommun på 800 kronor. Långt under de 375 000 kronor som kommunen hade yrkat på. En överklagan till Hovrätten gjordes och nyligen kom domen. Mannen ska betala 30 800 kronor i skadestånd till Kävlinge kommun.

Enligt Annette Bengtsson, trafikingenjör på Kävlinge kommun, skulle det kosta cirka 151 000 kronor att återplantera träd på platsen. I nuläget har man inte beslutat om det ska ske eller inte.

– Det är positivt att skadeståndet har höjts men vi kom inte riktigt hela vägen dit vi ville. Vi tycker fortfarande att det är för lågt, säger hon.

Men trots det har kommunen beslutat att inte överklaga domen till Högsta domstolen.

– Vi har diskuterat det här. Chanserna är små att få prövningstillstånd i Högsta domstolen så vi har valt att inte överklaga domen, säger Annette Bengtsson.

Hovrätten dömer Kävlinge kommun att betala 26 000 kronor i rättegångskostnader för den dömda mannen. Trots den knapra ekonomiska vinsten för kommunen, tycker Annette Bengtsson att det har varit värt att driva processen.

– Vi tycker inte det känns rätt när någon tar ner träd som de inte har rätt till, vi måste polisanmäla det. Det känns viktigt att vi fick rätt i Hovrätten, säger hon.

Publicerad 08 March 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen