De vågade stå upp mot kriminaliteten

"Medmänniskors ingripande kan förhindra brott"

LANDSKRONA.

Håkan Andersson och Christer Cronsell stoppade en inbrottsvåg och Parishan Keder uppmärksammade en tågvärd på att ett barn for illa under en tågresa. Därför har de tre personerna nu fått ta emot Landskrona stads civilkuragepris.

I år går stadens civilkuragepris till tre personer. Bland annat fick Parishan Keder i går ta emot stadens pris med anledning av hennes insatts på Pågatåget mellan Lund och Helsinborg i september i fjol. En pojke satt tillsammans med en vuxen man och Parishan Keder uppmärksammade en av tågvärdarna om att barnet inte verkade må bra. Polisen kunde sedan gripa mannen när de steg av vid stationen i Landskrona.

Civilkuragepriset delades även ut till Håkan Andersson och Christer Cronsell som när de såg två personer som begick stälder i området Hyllingelyckan. Efter att polisen hade gripit förövarna upphörde inbrottsvågen som drabbat området under juni och juli 2017.

Motiveringen till utdelningen av priserna lyder:

"Samtliga stipendiaters uppmärksamhet och agerande är mycket fina exempel på hur medmänniskors ingripande kan förhindra brott och därmed öka tryggheten och säkerheten i samhället. Alla har visat civilkurage genom att agera utöver det vanliga och bidragit till ökad trygghet för sina medmänniskor. Landskrona stad är därmed glada över att tilldela Parishan Keder, Håkan Andersson, Christer Cronsell 2017 års civilkuragestipendium på vardera 5000 kronor".

Under 2017 kunde Landskronaborna nominera kandidater till stadens civilkuragestipendium. Stipendiet delas ut till personer eller föreningar som har visat extra gott omdöme genom att ställa upp för andra. Den nominerade ska ha gjort något utöver det vanliga för att öka tryggheten och säkerheten för de som bor och verkar i staden. Priset ska även ha som syfte att skapa "vi-känsla" i Landskrona. Kommittén bakom civilkuragestipendiet består av en representant från Polisen, säkerhetschefen i Landskrona stad samt en ungdomsrepresentant från ungdomsforumet Människan bakom uniformen, MBU.

Publicerad 06 March 2018 08:05

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen