B-ä-ä-ättre miljö med betande får

Djuren ersätter gräsklipparen på kyrkogården

VIRKE.

Nu är det klart att Kävlinge församling får ha betande får vid Virke kyrka. Till våren räknar man med att de ska vara på plats.

Av
John Nordh

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit pågår ett arbete för att göra Virke kyrka miljöneutral. Målet är att den ska vara den mest miljöinriktade kyrkan i hela landet.

Fåren är en del i arbetet. Genom att låta de beta på kyrkogården försvinner miljöbelastningen som är kopplad till motoriserad gräsklippning. För de två fåren som kommer att beta på kyrkogården krävs inget tillstånd. Vilken effekt de har på de kulturhistoriska värdena ska följas upp och utvärderas.

Däremot krävs tillstånd för det meterhöga fårstängslet som ska monteras innanför kyrkogårdens häckar. I fredags fick Kävlinge församling det beviljat av länsstyrelsen. Tillståndet är tillfälligt och gäller i två år.

– Detta är en testverksamhet. Längre fram får vi se om vi ska ansöka om en förlängning på tillståndet eller inte, säger Mats Andersson-Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling.

Han är glad över att arbetet med att göra Virke till en ekokyrka nu har kommit ett steg längre.

– Det känns jättebra. Nu går vi från teori till praktik.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit planterade Kävlinge församling förra året en äppellund vid kyrkan. Till våren ska de 17 äppelträden utökas med ytterligare 32 stycken. Dessutom fortsätter församlingens arbete med att få tillstånd att anlägga solceller på kyrkans tak.

– Vi hoppas kunna få ett besked av länsstyrelsen under våren och får vi tillstånd så kan vi börja arbetet med att få dem på plats under hösten, säger Mats Andersson-Risberg.

Till våren kommer två får beta på kyrkogården i Virke.

Till våren kommer två får beta på kyrkogården i Virke. foto: mostphotos

Publicerad 05 March 2018 09:12

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen