Butik för lakritsälskare öppnar i Malmö

"Stor efterfrågan från Malmöbor"

MALMÖ.

Lakritsroten öppnar sin första butik utanför Stockholm, nämligen på Södra Förstadsgatan. Här kan lakriktsnördar gotta ned sig i allt från lakritsmarmelad, lakritssirap och lakritsspaghetti till lakritsschampoo och lakritsbalsam.

Den 9 mars öppnar Lakritsroten på Södra Förstadsgatan 17.

– Malmö är en fantastisk stad och vi har haft en stor efterfrågan från Malmöbor att öppna i Malmö. Men vi har inte riktigt känt oss redo förrän nu. Vi har hittat en jättefin lokal och det känns superkul att öppna i Malmö, säger Erik Dahlén, vd på Lakritsroten.

Företaget startade för elva år sedan i Stockholm och har nu fem butiker där. Butiken i Malmö är den första utanför Stockholm och även den största.

– För fyra år sedan gjorde Lakritsroten om konceptet från att vara en lakritsbutik till att vara en mer upplevelsebutik. Det är som en kombination av Pippi Långstrump och apotekskänsla. Det är inte så att personalen går runt i vita rockar, men de kan till exempel berätta vilken lakrits som är glutenfri, gjord på vetemjöl eller rökt på alspån. Kunskapen kombineras med humor och glädje. När man går härifrån ska man kunna något nytt om lakrits, säger Erik Dahlén.

Precis allt i butiken är och handlar om lakrits. Förutom ett brett sortiment, som sträcker sig från godis, chips och andra livsmedel till skönhetsprodukter, erbjuds det även litteratur om lakrits, demovisningar och lakritsprovningar.

Det finns många lakritstillverkare i Malmö, kommer ni att jobba med dem?

– Vi samarbetar redan med många sedan tidigare. Vi vill ha en stor bredd med bra kvalitet i vårt sortiment. Vi är alltid öppna för att testa nytt och vi har lakrits från Australien till Island. Det gäller att hitta nyheter och våga prova, säger Erik Dahlén.

Varför tror du att lakrits blivit så populärt?

– Jag tror att drageringen, det vill säga att man har choklad runt en kärna av lakrits, har varit en stor bidragande orsak. Det blir nästan som en liten minipralin. Man kan ha olika lager av allt möjligt: kaffe, lime, passion. Att kryddan har börjat användas i matlagning och desserter har också bidragit till att den har blivit så populär. Lakrits är ju inte godis egentligen utan en krydda. Det finns en otrolig bredd i hur man kan använda lakrits. En annan orsak är att det finns många tillverkare, de lyfter varandra och har gjort att kvaliteten blivit bättre.

Publicerad 01 March 2018 01:48

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen