Sport en bra väg till existentiella samtal

KÄVLINGE. I Kävlinge församling ville man göra något nytt för konfirmanderna. Att idrotta tillsammans och samtidigt samtala om kropp, hälsa och själ blev ett alternativ. Därför skapade man Crossfit-konfirmation.

Av
Hannes Tobiasson

– Det var för något år sedan som vi tänkte att vi behövde tänka om vad gäller konfirmationsundervisningen, säger Anna Rubin, diakon i Kävlinge församling och tillsammans med Lisa Borssén leder hon Crossfit-konfirmation.

Den traditionella konfirmationsundervisningen var för mycket "sitta i skolbänken" och det ville de vända på.

Crossfit-konfirmation är en av de lite ovanligare formerna för hur en konfirmation kan vara i Kävlinge. Sport och hälsa tillsammans med ett gäng 14-15-åringar kan skapa en alldeles utmärkt stämning för att få prata om de där mer existentiella frågorna man bär på, menar Anna Rubin och Lisa Borssén, som är kyrkomusiker.

– Det kan handla om allt från etik och moral, död och liv. Allt sådant som man kanske vanligtvis aldrig pratar om, säger Lisa Borssén.

Det vilar förstås på en kristen grund, man läser bibeltexter tillsammans, men då pratar man också om hur man kan sätta in dem i dagens kontext. Tätt sammankopplat med idrotten är förstås hälsa och välbefinnande och därmed frågor om normer och utseende. I umgänget runtomkring träffarna kommer till slut de där frågorna och funderingarna.

– Något som vi fokuserar mycket på är att ungdomarna ska våga, våga uttrycka sig och ställa frågor. Vi bär med oss så olika saker och är det någonstans man ska kunna prata om det så är det här, säger Anna Rubin.

Namnet på konfirmationsformen är inget annat än att det har rolig symbolisk touch, sporterna är fler än bara crossfit. I år hålls det för andra gången, förra året var det alltifrån dans, gymnastik, spinning, besök hos äventyrspedagogerna i Skrylle etcetera.

De båda har ett stort intresse för sport och hälsa, därför föll det sig naturligt att det var en bra kombination. I samarbete med olika föreningar testar gruppen på olika sporter.

– Man ska få testa på olika idrotter, men det handlar inte om att vinna, utan att prata om saker och alltid jobba i team, säger Lisa Borssén.

I maj smygstartar Crossfit-konfirmation med ett helgläger, därefter följer tre intensiva veckor i juni och det går fortfarande att anmäla sig.

Publicerad 22 February 2018 09:05

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen