22-åring toppar valsedel inför hösten

LAHOLM.

Orättvisor har alltid triggat henne. Det var en av anledningarna till att Ebba Ozolins, 22 år, har gett sig in i politiken för ett år sedan. Nu står hon överst på vänsterns valsedel inför hösten.

– Det känns roligt och spännande, men visst känner jag mig ung, säger hon.

Att debattera och att viljan att förändra orättvisor är något Ebba Ozolins haft med sig sedan gymnasiet. Hennes lärare i samhällskunskap väckte hennes intresse för omvärlden och samhällsfrågor och för ett år sedan tog hon klivet in i politiken. Nu står hennes namn överst på hennes partis valsedel inför valet 2018.

– Det känns otroligt roligt att ha kommit så pass långt på så kort tid. Men det var inget jag kunde drömma om för några år sedan. Jag är mycket tacksam för partiets uppbackning och goda råd. Men visst känns det lite nervöst, säger hon.

Hon är yngst i partiet men menar att det finns fördelar med det.

– Jag kan komma in med ett nytt tänk – lyfta sådant som rör yngre människor.

En sådan sak är bland annat kollektivtrafiken, som hon menar påverkar unga personer i allra högsta grad. Hon är själv född och uppvuxen i Vallberga och känner för fungerande kommunikationer på landsbygden.

– Det finns många unga på landet också och för att de ska kunna vara delaktiga, kunna hitta på saker, måste man kunna transportera sig på ett bra sätt, säger Ebba Ozolins.

Vården har också blivit en hjärtefråga. Ebba Ozolins drabbades av njursvikt som 16-åring och för ett drygt år sedan fick hon beskedet att hon hade spottkörtelcancer.

– Jag har sett vården inifrån. Jag är tacksam över ett välfärdssamhälle, men det måste fungera. Man måste satsa på sjuksköterskorna och deras löner, för yrkesgruppen är så viktig för hela samhället, säger hon.

Hon mår bra idag, men det dröjer fem år innan hon är friskförklarad. Och hon jobbar på med politiken och ser fram emot valrörelsen.

– När jag går in i något gör jag det till hundra procent. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så mycket jobb att vara aktiv inom politiken. Men det är klart att det blir extra mycket jobb nu när det är valår.

Foto: Ida Asplund Ådahl

Utöver det sysslar hon mycket med måleri och ställde senast ut på Biblioteksgalleriet i Båstad. Därutöver är det musiken och konserter som hon beskriver att hon lägger mest tid på. Och så blir det en och annan debatt kring köksbordet. Ebba Ozolins är tredje generationen politiker. Men mormor Berit Ozolins och mamma Irene Ozolins var aktiva Folkpartister.

– Det brukar bli bra diskussioner. Jag tycker det är spännande att diskutera eftersom vi står på varsin sida av politiken.

Men hur fungerar det, egentligen, med så mycket politiskt engagemang under samma tak och med olika ståndpunkter?

– Jag tycker det är stimulerande att debattera när man har olika åsikter. Jag funderade länge på vilket parti som kändes rätt för mig. Men Vänsterpartiet fokuserade på det jag tyckte var viktigt, så den vägen valde jag, säger Ebba Ozolins och fortsätter;

– Ofta lär man ju sig något av det och både mamma och mormor har lärt mig hur det fungerar med politiskt arbete.

Ebba Ozolins

Ålder: 22 år.

Bor: Vallberga.

Drömmer om: Lika lön för män och kvinnor. En lunch med Ozzy Osbourne.

Förebild: Patti Smith.

Publicerad 16 February 2018 10:49

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen