Här sker spektakulära brolyftet

En av Europas största kranbilar lyfter bron

HELSINGBORG.

Den väger 40 ton och är 57 meter lång. Det är ingen liten pjäs till bro som under torsdagen lyfts på plats i Sofieros slottsträdgård.

– Det känns pirrigt och fantastiskt. Det är nästan lite overkligt. För det har varit en lång process som har föregått att den faktiskt är här nu, säger Annika Malmgren som är verksamhetschef på Sofiero.

Att processen varit lång är onekligen en underdrift. De konkreta planerna för att anlägga en bro över rhododenronravinen i Sofiero slottsträdgård drog igång 2015, berättar hon.

– Det var när vi satt och planerade för 150-årsjubiléet som vi hade 2016, säger hon.

Annika Malmgren kände sig pirrig inför det stora brolyftet.

Annika Malmgren kände sig pirrig inför det stora brolyftet.

Men drömmen föddes långt före dess. Redan på 1800-talet uttryckte drottning Sofia, som då var på besök i området i par med sin man prins Oscar, detta önskemål.

– Så hon hade redan på sin tid klurat ut att det vore praktiskt med en väg över ravinen, berättar Annika Malmgren.

Det känns pirrigt och fantastiskt. Det är nästan lite overkligt

Och i dag ska alltså drömmen slå in. Bron kommer också att heta Sofias bro, som en hyllning till den dåvarande kungligheten. Nuvarande kung Carl XVI Gustaf tog spadtaget för bron redan 2016 under det nämnda jubiléet.

Lyftet lockade en del åskådare som ville se spektaklet.

Lyftet lockade en del åskådare som ville se spektaklet.

För att få den 40 ton tunga, och 57 meter långa, bron på plats har man hyrt in en av Europas tre största kranbilar. Den lyfter under torsdagen bron på plats över ravinen.

– Det här är den största satsningen för Sofiero på många, många, många år. Det är en helt ny attraktion och den ska finnas här i minst 80 år, säger hon.

Vad kommer den att betyda för besökarna?

– Det är hela upplevelsen. Att det är en helt ny upplevelse. Det enda är tillgängligheten, att många människor som inte kunnat se rhododendronen på samma sätt kommer att kunna göra det nu. Också kunna uppleva en större del av Sofiero än vad man gjort tidigare. Alla kommer kunna stå på bron och titta ut och se över hela ravinen. Det tror jag kommer bli en riktigt häftig upplevelse, säger hon och fortsätter:

– Sen kommer vi att skapa planteringar runt brofästena också, så det blir också något nytt kopplat till trädgården. Så det kommer bli fint, säger hon.

Den 14 april ska den vinröda bron invigas.

Publicerad 08 February 2018 09:06

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen