Bläckfiskar i slagsmål – eller parar de sig?

"Det har varit ett kärleksnäste"

HELSINGÖR.

Det ser ut som att det är två bläckfiskar som blivit osams. Men det kan också vara att de parar sig – vilket skulle vara unikt, enligt Öresundsakvariet.

Av
Martin Wingren

De två åttaarmade bläckfiskarna är närgångna och tätt sammanslingrade, i något som ser ut som en brutal kamp. Sedan simmar de bort från varandra för att sedan söka upp varandra igen. Marinbiologen och chefen för Öresundsakvariet i Helsingör tror att det handlar om älskog, vilket i så fall är ovanligt.

– De har varit igång i helgen så det har varit ett kärleksnäste, säger Jens P. Jeppesen i en artikel på akvariets hemsida.

På akvariet har man aldrig förr upplevt att bläckfiskarna har parat sig och man har tagit kontakt med andra akvarier i Tyskland och Skandinavien.

– För at höra om de har upplevt att de åttaarmade bläckfiskarna har ynglat. Men det har ingen observerat, säger Jens P. Jeppesen og fortsätter:

– Om det visar sig att det om några veckor finns små svarta ägg så har vi fått dem till att lägga befruktade ägg och om cirka tre veckor kommer det ut små bläckfiskar. Skulle det ske är det en unik händelse. Det är stort, jag tror inte att djurskötarna kan föreställa sig något större, säger Jens P. Jeppesen.

Publicerad 08 February 2018 05:34

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen