Hon tar striden mot matsvinnet

Mat som annars skulle ha slängts ska bli till matlådor

HELSINGBORG.

Matsvinn är ett gigantiskt samhällsproblem. Det menar Pernilla Gudmundsson som ska satsa stort på att samla in bra mat som annars skulle åka rakt ner i soporna, och istället laga matlådor av det.

Av
Linnea Ömmelspång

Joel Winqvist

Pernilla Gudmundsson har länge funderat på hur man ska lösa problemet med all mat som slängs helt i onödan. Problemet finns på många ställen, som på restauranger, i skolkök, i butiker och på lager med mera.

Pernilla Gudmundsson minns väl när hon fann svaret på frågan.

– När jag studerade i Lund så besökte jag en butik som tog matsvinn som hade blivit över och lagade mat av det, berättar hon.

Inspirationen gav henne idén att dra igång ett stort projekt. Och nu vill hon satsa. Hennes affärsidé är att samla in fullt fungerande livsmedel som av olika anledningar inte säljs, till exempel för att det ligger nära bäst före-datum. Av dessa vill hon laga matlådor som kunder sedan kan köpa i en matkasse.

Pernilla Gudmundsson ryter gärna ifrån mot dagens konsumtionssätt:

– Om vi nu har vant oss vid den bekvämlighet det innebär med tillgång till mat dygnet runt överallt, så får vi banne mig hitta ett sätt att ta hand om det vi inte använder, menar hon och fortsätter:

– Mitt syfte med projektet är att lyfta frågan, föra debatt och göra så många som möjligt medvetna om problematiken så att vi får till stånd en förändring, säger hon.

I december stod det klart att Visionsfonden går in och stödjer hennes projekt med 100 000 kronor.

Var, hur och när matlagningen ska ske är ännu inte bestämt. Men samtal förs med flera aktörer, förklarar Pernilla Gudmundsson.

– Vi kommer köra igång nu under våren, säger hon.

Förhoppningen är att stå på Sundstorget under Drömljusfestivalen i Helsingborg och presentera konceptet då.

Publicerad 07 February 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen