Förslaget – längre tid för grön gubbe

HELSINGBORG.

Längre tid för gångtrafikanter att ta sig över övergångsstället. Det föreslår Socialdemokraterna i Helsingborg i en motion som nu utreds.

Av
Martin Wingren

Det är för kort tid för många att ta sig över gatan på ett säkert och lugnt sätt, menar partiet.

– Vi har haft samtal med medborgare som känner sig stressade när de går över övergångställen. Tiden är snålt tilltagen, säger Ali Shibl (S) som är andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Och det gäller inte bara äldre personer eller personer med funktionsnedsättning, menar politikern.

– Det kan vara personer som har tillfällig funktionsnedsättning, som har opererat knäet till exempel. Men även jag som går i rask takt kände att det är för lite tid, jag provade att gå över Drottninggatan och började fem meter innan övergångsstället – då hann jag inte över innan det blev rött, säger Ali Shibl och fortsätter:

– Det ska inte vara så att man känner sig stressad när man går över, man ska ha möjligheten att gå över på ett säkert sätt utan att bli stressad.

Partiet har inte landat i några specifika lösningar men sneglar på Nederländerna, där gångtrafikanter kan använda sig av en appsom kommunicerar med trafikljusen så att de anpassas efter just den gångtrafikantens behov. Även i Stockholm provas en metod, där är det en särskild knapp som ska gå att använda för den som har extra behov av längre tid vid övergångsstället.

– Helsingborg är framme när det gäller digitalisering så vi tycker att det ska kunna användas även för gångtrafikanter. Enligt beräkningar så är det 40 000 gångtrafikanter varje dag som går över Järnvägsgatan/Drottninggatan, säger Ali Shibl.

Enligt förslaget är det inte tal om någon generell ökning av tiden för grönt ljus.

– Den som behöver det ska kunna få det, så att det inte blir onödigt i trafiken. Vi börjar med gångtrafikanter, i ett senare skede kan det kanske bli aktuellt för cyklister, säger Ali Shibl.

Förslaget är ute på remiss hos bland annat stadsbyggnadsnämnden och förslaget ska besvaras i april.

Publicerad 07 February 2018 08:14

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen