Bilförare visar ingen respekt: "Det här är vardag för oss"

VÄSTRA TORUP. Andrea Castor möter dagligen bilförare som inte respekterar henne när hon rider längs vägen. Något hon nu börjar tröttna på och efterlyser större kunskap men också respekt från de bilägare som rör sig i trakten.

Andrea Castor har vid upprepade tillfällen känt obehag när en bil närmar sig. Det är inte ovanligt att bilförarna istället ökar farten och gasar förbi ekipaget eller till och med tutar precis när de passerar för att skrämmas.

– Jag har haft häst nästan hela mitt liv och det här är vardag för oss. Det känns bara tråkigt att det ska behöva hända något allvarligt för att man ska respektera hästekipagen, säger Andrea Castor.

Enligt Trafikverket betraktas hästen som ett fordon som hör hemma på vägen och inte på gång- eller cykelbanan. Andrea Castor undviker dock vägarna i så stor utsträckning den går.

– Jag har ungefär 100 meter att rida på vägen för att nå skogen, så det är inte långt. Men så fort man ser en bil så blir man nervös eftersom man aldrig vet hur situationen kommer att se ut. Jag markerar alltid med handen att föraren ska sakta ner när de närmar sig, men det är väldigt sällan man möter någon förståelse eller att någon följer min vädjan, berättar Andrea Castor.

Hon har två hästar på gården och ett föl på väg. För att få trafikvana krävs det att hon tar ut båda hästarna emellanåt, trots att en av hästarna är väldigt trafikrädd.

– Även om en av mina hästar är van vid bilar och trafik så är det djur och man vet aldrig vad som skrämmer dem från gång till gång. Samtidigt är det i de flesta fall bilförarens ansvar om det skulle ske en olycka och skulle det ske en olycka så är det stora djur vi pratar om och de kan orsaka stora skador om de trillar in i en bilruta.

Och det har varit flera tillfällen som Andrea varit nära en olycka. För några veckor sedan mötte Andrea Castor ett fordon som passerade i hög fart bara några centimeter ifrån hästen. Kvinnan kommer sedan gående till gården för att fråga varför hon viftar och vad problemet är.

– Jag försökte förklara situationen och jag hoppas verkligen att hon förstod till slut. Nu hände det inget men att hon körde så fort och så nära var väldigt obehagligt.

För några veckor sedan passerade också en mopedist i hög fart. Ljudet skrämde Andrea Castors häst som slängde sig rakt över diket.

– Nu hoppade min häst rakt ut i diket och hade kunnat skada både sig själv och mig. Men han hade också kunnat slänga sig ut i vägen på mopedisten när flyktinstinkten slår till såhär. Jag vet att det är många som anser att vi inte har på vägarna att göra och jag undviker det i så stor utsträckningen det går. Det jag önskar är att vi får den respekt som vi faktiskt bör ha när vi väl rider på vägen.

Än så länge har Andrea Castor inte gjort någon polisanmälan men tar varje vecka registreringsnummer på de bilar som ökar farten eller tutar när de kör förbi.

– Ser jag att det är samma förare som beter sig illa så kommer jag att polisanmäla för att få stopp på det. Jag vet det är svårt men trots skyltning om häst på vägen så är detta ett stort problem. Men man borde kunna samsas och respektera varandra., Vi följer trafikreglerna som gäller för häst, då vill vi ju ha samma respekt tillbaka. Jag hoppas också att den nya reglerna med mobilförbud ska få folk att titta upp istället och vara uppmärksamma på vad som händer på vägen. Det är vanligt man möter en förare som sitter med mobilen och tittar upp precis när de ser oss. Då är det lätt att vingla till.

Enligt Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring så skulle olyckor med häst och ryttare kunna undvikas om kunskapen om hästar i trafiken ökade. Hästar som är flockdjur springer hellre än går till attack för saker som gör dem rädda. Tempo och riktning kan ändras på mindre än en sekund och enligt Agria är föraren i princip alltid den som blir ersättningsskyldig vid en olycka.

Möt hästen säkert:

Sakta in

Håll avståndet

Fäst blicken på hästen - den kan ändra riktning och tempo väldigt snabbt

Låt ekipaget passera eller kör förbi sakta

Publicerad 05 February 2018 11:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen