Flera reaktioner på att franskan plockas bort

Engelskan slår ut andra språk

KRISTIANSTAD

. Antalet elever som läser andra språk än engelska i skolan har minskat på många orter och Kristianstad kommun har nu dessutom valt att ta bort franska språket som ett tillval i grundskolorna.

Av
Paola Nordgren

Något som Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund har reagerat kraftigt på. Hon menar att EU har en språkpolitik där man trycker på att det är bra att kunna två språk förutom modersmålet och flera länder har två språk som obligatoriskt i skolorna.

Enligt Ulf Nilsson, rektor på Väskolan så är det få som väljer franska men de har elever som läser språket och dessa kommer att få fortsätta med det.

– Ja, de elever det drabbar är de som går i årskurs sex och ska välja språk nu, dessa kommer endast att få välja mellan tyska och spanska och än så länge har vi inte fått in några synpunkter från varken elever eller föräldrar, berättar Ulf NIlsson.

Åsa Fahlén är både häpen och förskräckt över beslutet då hon menar att att språkförmågan är avgörande för att kunna stå sig i konkurrensen med andra länder.

Fackets reaktion är dock inget som förvånar skolchef Anders Månsson.

– Som fackförbund har de naturligtvis all rätt att framföra sin syn på saken. Att vi som har det övergripande ansvaret för skolornas hela verksamhet är av en annan åsikt än ett fackförbund är inte så konstigt. Vi har olika roller och perspektiv i denna fråga, menar han.

Enligt skolchef Lina Leyman Nilsson beror beslutet främst på att antalet elever som väljer franska inte ökat trots att totala antalet elever stigit. Enligt statisktiken i Kristianstad så väljer nio procent av eleverna franska. På tre av högstadieskolorna väljer ingen elev franska.

Anneke Olsson, franskalärare på Väskolan, Öllsjöskolan och Önnestads skola har elever på samtliga tre skolor även om grupperna är relativt små. Hon tycker det är tråkigt att ämnet nu plockas bort.

– Eleverna ser det som positivt med små grupper och ser det som en chans att lära sig mer. Därför är det tråkigt att man väljer bort ämnet som dessutom varit en del av undervisningen i många år.

Publicerad 01 February 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen