Foto: Ritzau Scanpix/Johan Karlsson

Foto: Ritzau Scanpix/Johan Karlsson

Polisen kritiserar brittiska och kanadensiska resevarningar

Orsaken: Ökad gängkriminalitet och granatattacker

Av
Hannes Tobiasson

Hannes Tobiasson Marek Stefaniak

MALMÖ. Både brittiska och kanadensiska UD varnar för gängkriminalitet i Malmö i sina officiella reseråd. Något som får polismästaren Stefan Sintéus att reagera

– Visst har vi haft sprängningar och skjutningar i Malmö, men i de här reseråden låter det som om vi inte skulle ha kontroll över situationen, säger han till Sydsvenskan.

I sina officiella reseråd till medborgare som ger sig ut på resa ger länder information angående säkerhetsläget på olika destinationer.

För Malmös del så varnar både kanadensiska och brittiska UD för gängkriminalitet i staden. Båda ländernas utrikesdepartement varnar även för resor till Göteborg.

"Sedan 2014 har det skett en ökning i gängkriminaliteten och det organiserade brottsrelaterade våldet i södra Sverige, främst i Göteborg och Malmö. I Malmö rapporterades det om flera bilbomber i slutet av 2014. Granatattacker mot egendom har flera gånger ägt rum i staden sedan januari 2015", skriver kanadensiska UD i sina officiella reseråd.

Flera andra länder, exempelvis USA och Tyskland, nämner i sina reseråd att det finns ett visst terrorhot över Sverige, men gängkriminalitet i Malmö eller Göteborg nämns inte.

Polismästaren i Göteborg, Erik Nord, har tagit kontakt med kanadensiska ambassaden för att få en förklaring. Han påpekar att den kanadensiska staden Winnipeg, som är jämnstor med Göteborg, har dubbelt så hög kriminalitet.

Publicerad 25 January 2018 08:22