Elever i protest mot indragna skolresor

Kullastudents namninsamling har fått en bra start

HÖGANÄS. Politikerna har beslutat att spara in på ett antal skolresor i kommunen, vilket ogillas av eleverna. En protestlista har snabbt samlat namn.– Alla är väldigt upprörda, säger Kullaleleven William Nilsson.

– Min klass är den kanske mest utsatta, säger William Nilsson som går i årskurs två på Kullagymnasiet. Han studerar på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning globala studier. Efter politikernas besked om att skolresor ska sparas in på, blev hans utbildning betydligt mindre global, känner han.

– Det är lite ironiskt i efterhand när de nu tar bort resorna. Det är lite det här som vår kurs handlar om, säger han.

Hans klass skulle ha åkt till Kina i årskurs tre, något som nu inte lär bli av. Han berättar om vad resorna har betytt för studenter som tidigare har åkt på den här resan.

Alla är väldigt upprörda. Ingen vill att detta ska försvinna

– Man får lära sig allt från hur det fungerar rent politiskt i landet till hur deras historia och kultur ser ut. Det är en treveckorsperiod där man hinner med mycket och man får ta del av mycket kunskap under den här tiden, berättar gymnasieleleven.

Även utbytesresor till Tyskland och Tanzania ryker, enligt beslutet. Dock kommer hans klass fortfarande att få åka till Köpenhamn under våren. Resan kortas, enligt William Nilsson, ner från fyra till två dagar för hans klass medan den kommer att fortsätta vara fyra dagar lång för vissa andra klasser.

"Vi vill visa på att vi är starka tillsammans ", säger William Nilsson. Foto: Joel Winqvist

I onsdags lade han ut en namninsamlingslista på nätet och uppmanade människor att skriva på, för att stötta eleverna i frågan. Listan fick snabbt spridning i sociala medier och under fredagsförmiddagen hade William Nilsson kunnat räkna in 689 underskrifter.

– Det flyter på bra just nu, konstaterar han.

Namnunderskrifterna som kommit in tillhör såväl elever som vuxna, berättar han.

– Alla är väldigt upprörda. Ingen vill att detta ska försvinna, menar han.

– Vi gör det här för att politikerna ska få upp ögonen för detta. Vi vill visa på att vi är starka tillsammans och att man ska ta oss på allvar, förklarar Kullaeleven.

Kan du på något sätt ändå ha förståelse för att de här resorna måste dras in nu när kommunen är i behov av att spara pengar?

– Man måste sätta sig in i allas situation och tänka på att politikerna bara gör sitt jobb och att det är svåra beslut att ta. Även om det här inte leder till någon förändring vill vi se vad politikerna har att säga. Vi vill slåss för detta.

Publicerad 21 January 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen