Skola köper in burkinis till simundervisningen

Ska se till så att alla får godkänt i idrott

ÄNGELHOLM. För att alla tjejer ska kunna få godkänt i idrott har Kungsgårdsskolan i Ängelholm köpt in burkinis. Något som även möter kritik, rapporterar Svt i Nordvästra Skåne.

Av
Martin Wingren

På skolor i nordvästra Skåne har det förekommit att tjejer inte vill bada med pojkar av religiösa skäl och att vissa elever till och med gått ut med ofullständiga betyg i idrott, eftersom alla måste visa att de kan simma för att få godkänt på idrotten, enligt Svt som rapporterar om nyheten. På Kungsgårdsskolan i Ängelholm har man köpt in burkinis för att förebygga problematiken.

– Vi träffade tjejernas föräldrar och berättade att vi hade burkini. Då löste sig problemet att tjejerna faktiskt kunde bada med klassen, säger Teresa Torle som är rektor på skolan till tv-kanalen.

Initiativet får samtidigt kritik från Juno Blom, som är nationell samordnare för att motverka hedersrelaterat våld.

– Jag tycker det blir problematiskt när skolor eller kommuner köper in burkinis, för vilka signaler sänder det till flickorna? Man spelar vårdnadshavarnas önskan och förlegade värderingar rakt i händerna, säger hon till Svt och fortsätter:

– Det är ju en sak om föräldrarna själva köper burkini till sina flickor och man ska ju inte på något sätt slita av en flicka hennes badkläder. Men det blir konstigt att skolan gör det.

Teresa Torle svarar så här på kritiken, enligt tv-kanalen:

– Vi måste ordna så att vi kan följa skollagen och jag tror att detta är ett steg så att de här flickorna kan bli samhällsmedborgare i Sverige.

Så här säger eleven Somayeh Heidary om simundervisningen och initiativet med burkini:

– Jag tyckte att det var pinsamt och jag fick inte vara med för mamma och pappa. Men sen när skolan hade haft möte med dem om att ha burkini så gick det bra, säger hon till Svt och fortsätter:

– Jag tyckte det var jättejobbigt och jag tänkte jättemycket på det. Vem ska jag följa, mamma och pappa, min religion, skolan eller betygen som ska bygga min framtid.

Publicerad 19 January 2018 09:29

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen