Han är kökschefen som brinner för att höja matglädjen hos äldre

"Jag jobbar lika mycket med glädje som med mat"

BÅSTAD.

2013 gick han in som kökschef på Skogslidens vårdboende med idén om att Båstad skulle servera den bästa äldrematen i landet. Några år senare har köket fått både nomineringar och utmärkelser. Mikael Larsen brinner för äldrematen. – Jag jobbar lika mycket med glädje som jag jobbar med mat, säger han.

Dagens lunch av klassiskt slag; bruna bönor med fläsk. Serveras bäst på en svart tallrik, enligt Mikael Larsen, kökschef på Skogslidens vårdboende. Som daglig rutin lägger han upp dagens rätter snyggt på en tallrik, tar en bild och lägger ut på kökets Instagram-konto. Dels för att sprida kunskap om vad som serveras från köket men också för att hitta inspiration hos andra.

– Det är viktigt att det ser trevligt ut på tallriken. Det vet man ju själv att man inte vill ha en enda sörja. Och så blir det snyggt på den här tallriken. Det är de små sakerna som gör skillanden för upplevelsen, säger Mikael Larsen.

Han började som kökschef på Skogsliden 2013 efter en karriär som sträckt sig över stora delar av landet. Luleå, Jukkasjärvi – där han jobbade i köket på Ishotellet – Leksand, Åtvidaberg, för att sedan landa i Båstad. Då gick han in med idén om att bli det kök som serverar bäst äldremat i Sverige. 2017 slog det mer eller mindre in när köket belönades med Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje. Ett antal White guide-nomineringar har också talat sitt tydliga språk. Nyligen blev han även omnämnd i tidningen Lands ranking Årets lantis för sin matglädje.

Äldremat är en extremt känslig fråga för att det är vår mamma eller pappa, farmor eller farfar som direkt berörs

– Jag binner för äldrematen. Jag menar på fullaste allvar att vi är skyldiga att betala tillbaka den skuld vi har till de äldre. Det här är inte bara ett jobb för mig utan jag ser att jag kan göra skillnad, säger kökschefen.

Han vet att äldrematen är något som engagerar och han är medveten om att det finns problematik på området.

– Många gånger läser man om incidenter. Ibland är det befogat, andra gånger är det en tillfällig miss som har gjorts i ett kök och så blir det den som lyfts fram. Äldremat är en extremt känslig fråga för att det är vår mamma eller pappa, farmor eller farfar som direkt berörs, säger Mikael Larsen.

Ofta är de äldre generellt nöjda med maten, "vad de än får" menar han, men att trenden går mot att fler ställer krav – något han välkomnar.

– Det ska vara bra mat av bra kvalitet. Idag talar man i termer om offentlig gastronomi. Förr var det ett lågstatusjobb att jobba i ett offentligt kök, men idag söker välutbildade kockar sig till köken vilket är fantastiskt roligt.

Mikael Larsen menar också att det är viktigt att arbete med matglädje och att det måste genomsyra en verksamhet – från kökspersonal ut till de äldre.

– Jag jobbar lika mycket med glädje som med mat.

Publicerad 19 January 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen