Vill nå fler med psykisk ohälsa

PERSTORP.

Att finnas där som ett stöd och vara ett forum för människor med liknande erfarnheter. Det är RSMH:s målsättning. Efter att ha varit nära att läggas ned hoppas nu föreningen kunna nå fler.

Av
Martin Wingren

Det är onsdag kväll och Perstorps lokala förening inom RSMH (Riksförbundet för social och mental ohälsa) har sitt månatliga möte. Där de träffas, umgås och ger varandra stöd i vardagen. De vet att det är många där ute i samhället som går runt och mår dåligt men som av olika anledningar inte söker sig till någon för att få stöd, vilket de tycker är synd. Även anhöriga kan komma till mötena.

– Vi vet att det finns ett stort behov. Det behöver inte handla om folk med någon diagnos utan det kan vara personer som blivit utbrända och som inte själva tror att de skulle passa in här, det är en grupp som blir större i samhället, säger Nils Alvar Ekstén.

Medlemmarna träffas och lagar middag ihop, åker på utflykter eller bara umgås och pratar.

– Vi skulle vilja ha fler aktiviteter och anordna föredrag och kurser. Men det kostar och vi får inte så mycket i bidrag, säger Birgitta Berg som är ordförande.

– Vi får tusen kronor från kommunen men det räcker inte långt. Vi skulle vilja vara fler medlemmar så vi kan göra mer och vi söker sponsring från företag, säger Nils Alvar Ekstén.

En viktig del i verksamheten är att det finns möjlighet att prata med någon om sina upplevelser, menar medlemmarna.

– Att det finns någon med liknande erfarenheter, säger Birgitta Berg.

– Någon som inte ser dig uppifrån, tillägger Nils Alvar Ekstén.

Föreningen fungerar även som en slags remissinstans och kan trycka på kommunen i relaterade frågor. RSMH arbetar lokalt för att Perstorp ska få ett så kallat Personligt ombud, PO, som ska kunna arbeta för personer med psykisk ohälsa och ta vara på deras intressen.

– Jag bor i Svalöv och där har jag kämpat för att det skulle finnas ett personligt ombud, vilket det gör nu. Ett ombud kan hjälpa till med allt juridiskt och i kontakten med kommunen, sjukvården och Arbetsförmedlingen till exempel eller hjälpa till med formuleringar i brev, säger Nils Alvar Ekstén.

En grupp som är svår att nå är yngre personer.

– De vill inte gå ut och träffa människor utan sitter med datorn eller mobilen, säger Birgitta Berg.

– Då går de runt med sina problem och mår dåligt istället, tillägger Nils Alvar Ekstén.

Föreningen kan spela en viktig roll för att uppmärksamma personer med psykisk ohälsa, menar han.

– Det kan räcka med ett vänligt ord från någon, så att en person känner sig sedd. Hit kan de alltid ringa när de mår dåligt. Ringer man en läkare eller vårdcentral kanske du får en tid om två veckor.

Nästa möte är den 21 februari klockan 17, då det är årsmöte. Kontakt för den som vill veta mer om föreningen eller vara med kan tas med Birgitta Berg på 0435-350 49.

Publicerad 11 January 2018 11:43