Vill se stipendium till Johannes Brosts minne

LAHOLM.

Inrätta eller gör om kommunens kulturpris till ett kulturstipendium i Johannes Brosts minne. Det föreslår Nils Danred, Laholms kommuns tidigare kommunchef, i en skrivelse.

Kulturstipendiet ska gå till en ung, lovande kulturperson som verkar i Laholms kommun. Det föreslår tidigare kommunchefen Nils Danred i en skrivelse till kommunen. Stipendiet bör också inrättas till minne av hedersmedborgaren Johannes Brost, som nyligen gick bort i sviterna av cancer, anser han.

– Johannes Brost gjorde många insatser i Laholm och var verksam inom kulturen i Laholm. Han har gjort ett antal sommarrevyer, teater på slottet och har ställt upp på olika kulturevenemang. Jag tycker att kommunen ska hedra honom med detta. Vi ska se till att hans minne lever vidare, säger Nils Danred.

Före detta kommunchefen menar att det är unga kulturpersonligheter som kan behöva ett lyft.

– Många befinner sig i den första fasen av sin karriär och då kan det vara tacksamt att få ett ekonomiskt tillskott, även om det kanske inte är jättestora pengar det rör sig om.

Tankarna om stipendium har Nils Danred haft länge och föreslår även att det skulle kunna inrättas ett stipendium för unga i den lokala profilen och hedersmedborgaren Björn Hellbergs namn.

Johannes Brost gjorde många insatser i Laholm

– Det skulle kunna delas ut till en ung förmåga sportsidan, säger Nils Danred.

Men han menar att det kulturpris som finns i kommunen nödvändigtvis inte behöver tas bort, utan att stipendier för unga skulle inrättas utöver det.

Du är fortfarande engagerad i kommunen, även om du är pensionerad?

– Jag har ingen anställning längre men är aktiv i olika sammanhang. Kanske kommer jag på något mer förslag. Men jag ska inte överskölja kommunen med dumma förslag för att de ska ha något att göra, säger Nils Danred och skrattar.

Men det finns redan ett pris i Johannes Brosts namn som föreningen Gamla Laholm förvaltar, Johannes Brosts stipendiefond, något som föreningen lyfter fram genom en nyligen lagd skrivelse till kommunstyrelsen. Sedan 2001 har unga scenaktörer med koppling till södra delarna av Halland fått stipendiet. Tre gånger har det delats ut.

Publicerad 10 January 2018 07:38