Unga utbildas i kulturevent

Ystad.

För att göra barn och unga mer engagerade i kulturskapandet i kommunerna erbjuder nu Ystad, Tomelilla och Simrishamn en utbildningsdag i presentation, ljud– och ljusteknik och marknadsföring.

Av
Julia Pileby

Den 18:e januari kommer en utbildning för Kulturcrew på Ungdomens hus i Ystad att genomföras. Det är projektet Kulturcrew som startar upp för andra gången. Kulturcrew är inspirerat av en dansk modell, där ungdomar på sina skolor eller i sina kommuner blir ansvariga för att ta emot besökande grupper, marknadsföra föreställningar och även lär sig hjälpa till med teknik innan, under och efter föreställningar.

Men det är inte bara Ystad som kommer erbjuda utbildningsdagen, utan även Tomelillas och Simrishamns kommuner.

– Tanken är att vi erbjuder en grundutbildning den 18 januari. Ungdomarna får lära sig presentationsteknik, ljud– och ljusteknik och att marknadsföra kulturevent, säger Karin Holmström, barnkulturutvecklare på Ystads kommun.

Utbildningen är för barn och ungdomar i åldern 13 till 19 år.

– I Ystad ägs projektet av Ungdomens hus och Kulturskolan och genomförs på fritiden. Alla får delta, bara man har rätt ålder. Under utbildningen får deltagarna en liten budget som de får använda om de genomför ett kulturevent, säger Karin Holmström.

Under utbildningsdagen kommer deltagarna att träffa Sanna Halapi Persson som kommer att hålla i workshop i presentationsteknik, Sara Andersson från Vellinge kulturskola som håller i ljud– och ljusteknik, samt Creative People i Malmö som håller i en workshop i marknadsföring på sociala medier. Projektet har fått bidrag från Region Skåne.

Det finns fortfarande platser kvar till utbildningen. Om man vill delta kan man höra av sig till kommunen.

Publicerad 10 January 2018 09:52

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen