Succèåret 2017: Julia blev dubbel champion på Jägersro

DÖSJEBRO.

2017 var ett riktigt succéår för galoppryttaren Julia Presits. Efter att ha tränat hårt och ridit bra i många lopp lyckades hon knipa två tunga titlar på Jägersro i Malmö; årets segerrikaste amatörryttare och årets vinstrikaste amatörtränare. Nu siktar hon på att göra om bedriften under 2018.

Av
John Nordh

Vi går in i stallet på gården ett stenkast utanför Dösjebro. Det är lunchdags. Hästarna tuggar härligt och verkar njuta av maten. På gården bor fem galopphästar och en ponny. Tre av dem äger Julia Presits själv och två äger hon tillsammans med sin syster Sofia Presits som också är en duktig galoppryttare.

"Det känns jätteroligt såklart, speciellt att vinna två titlar samtidigt"

Vintern innebär vila för såväl hästar som ryttare. Det kan behövas efter förra säsongen. Efter fem vinster av totalt 18 lopp slutade Julia Presits som årets segerrikaste amatörryttare på galoppbanan Jägersro. Under säsongen deltog ryttare från hela Skandinavien. Alla amatörer tävlar tillsammans – män och kvinnor i alla olika åldrar.

Dessutom lyckades Julia Presits knipa titeln årets vinstrikaste amatörtränare vilket innebär att de hästar hon tränar sprang in mest pengar av alla amatörtränares hästar under säsongen.

– Det känns jätteroligt så klart, speciellt att vinna två titlar samtidigt. Dessutom kom min syster Sofia trea vilket gör det hela ännu roligare. Vi gör allt det här tillsammans och utan henne hade jag inte blivit champion, säger Julia Presits.

För att komma upp i den nivån krävs det mycket träning. Varannan dag åker Julia och Sofia in till Jägersro med hästarna och tränar innan jobb och skola. Ett nära samspel med hästen är också viktigt, berättar Julia Presits när hon går in i boxen där sjuåriga engelska fullblodet Razello står.

– Han blev den tredje mest segerrika hästen på Jägersro förra året och den jag har vunnit mest med. Hade det inte varit för honom hade jag inte lyckats, säger hon.

När galoppsäsongen sätter igång igen till våren är Julia Presits redo att försvara sin titel på Jägersro. Men några drömmar om att bli proffsryttare har hon inte. Däremot skulle hon gärna arbeta heltid med att träna hästar.

– Drömmen är att en dag kunna leva på att arbeta med hästar, säger hon.

Julia Presits har redan tagit ytterligare ett rejält kliv i rätt riktning. Nyligen åkte hon på en två månader lång resa till Sydney i Australien för att utvecklas som tränare och ryttare med hjälp av ett stipendium från Jockeyklubben.

Ett nära samarbete mellan ryttare och häst krävs för att lyckas berättar Julia Presits.

Ett nära samarbete mellan ryttare och häst krävs för att lyckas berättar Julia Presits. foto: john nordh

Publicerad 03 January 2018 07:06