Fler men kortare "minibreaks" nya restrenden

Men lyxsemester på Maldiverna det flest drömmer om

RESOR.

Kortare resor, men oftare. Så vill svensken gärna resa 2018. Och drömresmålen är lyxboende på Maldiverna, fjordcruise med Hurtigruten och roadtrip i USA. Naturupplevelser på hemmaplan lockar också.

Av
Anja Degerholm

Det visar statistik från Resiabarometern, en trendrapport om svenskarnas resvanor som företaget Resia gjort tillsammans med Kantor Sifo.

– Tidigare åkte många svenskar på weekend-resor med två-tre övernattningar. Nu stannar man längre, fyra-fem nätter. På så vis kan åka på flera minibreaks under året, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Träningsresor, som kan omfatta aktiviteter som cykling, löpning och yoga, är också på uppåtgående. Och även om man inte vill träna på sin semester så är det många som vill uppleva saker, lära sig mer om kulturen och landet man besöker.

Inspirerande boenden och kulinariska upplevelser utöver det vanliga är en annan tydlig trend i undersökningen.

– Vi spenderar gärna mer på boendet än tidigare, till exempel genom att bo på trendiga boutiquehotell som blir som en upplevelse i sig, säger Lina Eklund.

De mest bokade länderna hos Resia är Spanien, Grekland och USA. När det gäller charterresmål är det Gran Canaria, Mallorca och Phuket som gäller.

Oron i världen och klimatpåverkan som långa resor innebär har gjort att fler väljer att semestra på hemmaplan. Vandringstrenden är starkare än någonsin och inte längre bara för hurtbullar.

– Intresset ökar hela tiden, inte minst efter det stora vandringseventet Eurorando förra året. Vi slår besöksrekord på våra fjällstationer sommar efter sommar, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska turistföreningen (STF).

För drygt ett år sedan gjorde STF en undersökning om svenskarnas framtida resvanor år 2020. Några tydliga trender enligt denna är en större efterfrågan på aktiviteter och temaresor och att intresset för mat håller i sig. Att besöka lite udda platser är en annan trendspaning utifrån STF:s undersökning.

– Fler vill vara ute och röra på sig, och uppleva platser som kan bli en snackis när man kommer hem igen. Kanske udda boenden som ullhyddorna i bokskogen på Nyrups naturhotell eller att bo vid en fyr, säger Jenny Engström.

För den som är osäker på vart i Sverige man vill resa så har Jenny Engström ett tips:

– Lek blindbock med en Sverigekarta och passa på att uppleva något nytt!

Drömresmålen

Resorna som ligger högst på svenskarnas bucket list, enligt Resiabarometern:

1. Lyxboende ute på en pelare på Maldiverna.

2. Uppleva Norges fjordar ombord på Hurtigruten/Bo på vingård i Toscana.

3. Köra Route 66 eller Highway 1 i USA.

4. Uppleva körsbärsträden i Japan.

5. Snorkla på barriärrevet.

6. Isbjörnssafari på Svalbard.

7. Uppleva franska rivieran från en cab eller yacht.

8. Leva som Robinson Crusoe på en öde ö utan uppkoppling och stress.

9. Helikoptertur över New York.

10. Åka på yoga-retreat till Bali.

Publicerad 30 December 2017 00:00