Foto: Pressbilder

Kommunen satsar 6,5 miljoner kronor på ordningsvakter

Oppositionen vill ha kombo med mjuka värden

STAFFANSTORP.

Hela nästa års budgetreserv – 6,5 miljoner koronor – går till att bygga upp ett system med kommunala ordningsvakter. Det beslutade kommunstyrelsen vid sitt möte i början av december. Men oppositionen är tveksam till att använda alla pengarna till det.– Det måste finnas en balans mellan hårda och mjuka värden, säger Pierre Sjöström, S.

Av
Lena Karlsson

Hela nästa års budgetreserv på 6, 5 miljoner går till att ha ordningsvakter i Staffanstorp. Det har allianspartierna Moderaterna, Liberalern, Centerpartiet och Kristdemokraterna drivit igenom.

– Ingen annan fråga är just nu så aktuell som trygghetsfrågan. Det krävs tydlighet från oss beslutsfattare. Vi kan aldrig acceptera att människors frihet inskränks till följd av otrygghet i samhället, säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun Christian Sonesson, M, i ett pressmeddelande.

Det var vid kommunstyrelsens sammanträde den 4 december som allianspartierna lade det gemensamma förslaget "Tid för trygghet". I det kan man läsa att "polisens resurser räcker inte till" och vidare att kommunen inte kan "vänta på att staten ska uppfylla ett av sina mest grundläggande åtaganden – nämligen att skydda sina medborgare".

"Vi kan aldrig acceptera att människors frihet inskränks"

Staffanstorps kommun finansierar redan tillsammans med företag väktarrondering. "Det har varit lyckat, men nu krävs betydligt större resurser." står det i alliansens förslag. "Väktarronderingarna behöver kompletteras med ordningsvakter i centrala delar av kommunen."

Enligt pressutskicket från kommunstyrelsen är detta den största satsningen någonsin på trygghet i kommunen. Där kan man även läsa att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte stödde förslaget men att de röstades ner så att det till slut vann bifall med en röst.

– Det är obegripligt att Socialdemokraterna inte stödjer vår stora satsning på trygghet. I stället för att anställa i storleksordningen åtta till nio ordningsvakter för att komma tillrätta med problemen i centrala Staffanstorp väljer de att begära votering och försöka hindra förslaget, säger Christian Sonesson.

"Det måste finnas en balans mellan hårda och mjuka värden"

Men när Lokaltidningen ringer upp oppositionsrådet Pierre Sjöström säger han att Socialdemokraterna inte har någonting emot förslaget i sig.

– Det vi vänder oss mot är att hela budgetreserven för 2018 ska gå till det. Delar av den skulle annars gå till lönekompensation för kommunens anställda. Det var det som gjorde oss betänksamma.

Men han menar också att kommunala vakter bör kombineras med andra åtgärder.

– Det måste finnas en balans mellan hårda och mjuka värden. Fritidsgårdarna borde ha öppet varje dag. Om inte vi sysselsätter ungdomarna så sysselsätter de sig själva, och det inte alltid med vad vi vuxna tycker att de bör sysselsätta sig med.

Publicerad 13 December 2017 00:00