Ett femstjärnigt hunddagis har öppnat

HYLLIE.

De kallar det själva för Sveriges första femstjärniga hunddagis. Glasdörrar, stora möblerade rum och en väldigt stor rasthage utomhus är några av medlen som Hyllie hundcenter använder för att få lugna hundar, som trivs ihop. Det finns även en spa-avdelning.

I oktober öppnade Emma Norman och hennes dotter Hyllie hundcenter på en gammal nyrenoverad gård, nära Inre ringlinjen.

– Behovet är jättestort och vi tyckte att det behövdes ett nytänkande. Det ser ganska annorlunda ut här jämfört med vad hunddagis annars brukar se ut.

Dagiset har sju stora rum. Varje rum har en ljudisolerande glasdörr för att lugna ned hundarna.

– Många hundar på hunddagis är väldigt stressade. Vi vill att de ska ha lugn och ro. Vi spelar även rogivande musik, säger Emma Norman.

Hyllie hundcenter har plats för 49 hundar, men trots den höga efterfrågan och mängder av intresseanmälningar är dagiset ännu inte fullsatt.

– Vi är väldigt noga med vilka hundar som vi plockar in. Vi måste se vilka individer som passar ihop. Det är viktigt att hundarna fungerar ihop, säger Emma Norman

Hon fortsätter:

– Först bokar vi in ett besök och om vi tycker att hunden verkar passa in så har vi en provdag. Sedan har man en inskolning på 14 dagar och en utvärdering efter det. Vi har sagt nej till en hel del och det kan bli sura miner, men vi måste ha ett tryggt dagis.

Hundarna i en grupp behöver inte vara likasinnade, men de måste komma överens.

– Vi sätter ihop individer så att det blir så lugnt som möjligt.

Hunddagiset är fint inrett och likt ett hem.

– Vi vill att de ska ha det ostört och mysigt. Det ska inte vara stalliknande. Det är ändå våra älskade familjemedlemmar, varför ska de inte ha det lika bra som vi? Och att det är fint gör det också mycket roligare att jobba här.

Utanför finns en stor rasthage, där hundarna är två gånger om dagen.

– Hundarna har så kul ihop. Här får de utlopp för sin energi, de får använda sin styrka och sitt kroppsspråk. De är väldigt aktiva och blir mycket trötta efteråt. Vissa piper av glädje när de är på väg hit, för de vet att det är dags för dagis.

Lika viktigt som det är att vara aktiv är det att kunna varva ned och vila, menar Emma Norman. Att ständigt vara aktiv är inte bra för en hund.

Det finns även en spa-avdelning, med trim, bad och pälsvård. Mor och dotter planerar att öppna en inomhuspark på ovanvåningen, att nyttja vid dåligt väder, där de bland annat ska ha agility.

– Där får hundarna använda huvudet och inte bara kroppen. Även det blir de ganska trötta av.

Emma Norman driver Näset Hund och katthotell sedan 20 år. Hon är uppvuxen på ett hundpensionat, eftersom hennes mamma drev ett.

– Jag visste redan när jag var liten att jag ville jobba med det här. Jag jobbar med min dotter, vilket är härligt. Och min mamma jobbar här också ibland.

.

Publicerad 05 December 2017 07:26