Peter hejar i mörkret – vill göra motionsspåret säkrare

"Man ska inte behöva ha en otrygghetskänsla"

BÅSTAD.

Nästan dagligen löptränar Peter Gerhartz i skogen eller längs strandpromenaden. Nu har han gjort för vana att heja på andra som rör sig ute när dagsljuset förvunnit.

– Man ska inte behöva vara orolig i mörkret, säger han.

Det började med att han ville göra det lite mer trevligt och artigt ute i spåret genom att hälsa på andra motionärer eller andra som är ute och rör sig när solen gått ner. Det har hänt att han har råkat skrämma ett par när han själv kom springande bakifrån. Sedan dess har Peter Gerhartz börjat säga hej till de han möter.

Men efter att ha läst om otrygghet i spåren i Facebookgrupper och via nyhetsrapportering har morsandet på andra även fått en djupare mening.

– Jag märker det oftare nu – kanske speciellt när det kommer till yngre tjejer – att de inte möter min blick längre när jag är ute och springer. Jag vill inte känna att man ska vara rädd för mig. Kanske har otryggheten existerat ett tag, men när det pratas mycket om #metoo-kampanjen till exempel så skapar det en medvetenhet. Jag hoppas ju att hejandet ska göra att man kanske inte känner sig lika otrygg i mörkret och även att det skapar en trevlig stämning. En kombination helt enkelt, säger Peter Gerhartz.

Jag märker det oftare nu – kanske speciellt när det kommer till yngre tjejer – att de inte möter min blick längre när jag är ute och springer

Han menar att den upplevda otryggheten i motionsspår runt om i landet diskuteras i olika forum och att en avknoppning från facebookgruppen Lonesome runners – LöpSäk – har startat för de som vill springa säkrare med sällskap.

– Hör man tassande steg bakom sig ska man ska inte behöva bli orolig. Då hejar jag i stället.

Vad har du fått för reaktioner så här långt?

– De flesta hejar tillbaka. Men en del blir verkligen förvånade. Men jag fortsätter säga hej – det kan aldrig skada.

Så du vill uppmana fler till att hälsa i löparspåret?

– Ja, varför inte egentligen, säger Peter Gerhartz.

Publicerad 04 December 2017 11:54