Foto: Polisen

Foto: Polisen

35-åring döms för att ha uppmanat till terror

Mannen menar att han samlade in pengar till välgörenhet

BURLÖV. Den 35-årige mannen från Burlövs kommun gjorde inlägg på Facebook där han uppmanade andra att finansiera terrorbrott. Tingsrättens dom på sex månaders fängelse överklagades till hovrätten, som väljer att gå på tingsrättens linje.

– Jag menar att han har uppmanat andra att skänka pengar till Islamiska staten och Jabhat al-Nusra för inköp av vapen, har Hans Ihrman, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, tidigare sagt till Lokaltidningen.se

Mannen själv nekar till brott och säger att han samlat in pengar till välgörenhetsarbete. Enligt hovrätten är det dock ställt bortom rimligt tvivel att 35-åringen försökt förmå andra att skänka pengar till personer som har nära koppling till de två terrororganisationerna.

”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon”, har mannen bland annat skrivit.

Svensk terrorlagstiftning innehåller flera delar. Domen mot 35-åringen är den första i sitt slag där någon fälls för det som kallas offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott.

"Meddelandena innefattar enligt hovrätten straffbara offentliga uppmaningar till särskilt allvarlig brottslighet och hovrätten slår fast att uppmaningar att ge finansiellt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra för inköp av vapen är liktydigt med att uppmana till särskilt allvarlig brottslighet. Hovrätten finner även styrkt att den tilltalade uppsåtligen har tillhandahållit uppmaningarna på Facebook och att hans syfte med uppmaningarna har varit att de insamlade pengarna ska användas för att begå särskilt allvarlig brottslighet", står det att läsa i ett pressmeddelande.

Publicerad 27 November 2017 06:00