Jenny och sonen bjuder in ensamma människor till julfirande

"Ingen ska behöva sitta ensam på julafton"

LANDSKRONA. Jenny Björsing och sonen Hampus, 10 vet hur det är att fira jul ensamma. Men i år ändrar de på traditionen och bjuder in till julfirande.

– Ingen ska behöva sitta ensam på julafton, säger mamma Jenny.

29-åriga Jenny Björsing är ensamstående med sonen Hampus, 10 och de har flera gånger firat jul ensamma. Men i år hoppas de kunna ändra på det.

– Jag kände att sitter jag och min son ensamma måste det finnas andra som gör det. Då kan vi likagärna fira jul tillsammans, säger Jenny Björsing.

Genom ett Facebook-inlägg skrev hon om sitt initiativ där hon bjuder in andra människor med en liknande situation eller som har det tufft ekonomiskt, där hon även lovar att bjuda på julmaten. ”Tillsammans får vi en underbar jul”, skriver hon i inlägget, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi har haft det tufft själva, men nu klarar vi oss ganska bra. Om vi ändå lagar mat till oss, kan jag likagärna göra några köttbullar extra, säger Jenny Björsing.

Sedan inlägget postades på Facebook har det fullkomligt ”exploderat med välvilja”, enligt mamma Jenny.

– Människor vill skänka julklappar, mat, hjälpa till att flytta hem ett bord – jag måste ha ett större för att få plats. Att det finns så många fina medmänniskor gör mig rörd, säger hon.

Julfirandet har alltså vuxit sig större och dagarna före jul planerar Jenny Björsing tillsammans med en vän att klä ut sig till tomtar och dela ut skänkta julklappar till behövande barn i Landskrona.

Att fira jul med främmande människor ser hon inte som ett problem.

– Jag tänker jag kan träffa dem en gång före så man slipper stel stämning på julafton. Och både jag och Hampus är väldigt sociala av oss.

Så här långt har en person anmält intresse till firande.

– Men vi vill bli fler, i alla fall fem-tio stycken. Och fortsätt gärna skänka saker så fler barn kan få en fin jul.

– Jag ville göra något gott när det finns så mycket ondska i världen, säger Jenny Björsing.

Aftonbladet var först med att uppmärksamma det fina initiativet.

Publicerad 14 November 2017 05:30