Döms till fängelse för flera grova våldtäkter

Bröderna nekar till brott

Av
Marek Stefaniak Sanna Hjalmarsson

MALMÖ. Två bröder döms för flera grova våldtäkter i Malmö. Den yngre får drygt tre års fängelse medan storebrodern döms till sju års fängelse. Efter avtjänat straff ska männen utvisas ur landet. De får de inte återvända till Sverige förrän år 2032.

Den 28 april stämde bröderna träff med en kvinna i området Holma. När kvinnan anlände blev hon slagen och bortförd till en källarlokal i närheten.

Där tvingades hon klä av sig medan männen sprutade kallt vatten på henne. Hon tvingades även till samlag med bröderna, men även med flera andra män som polisen inte har kunnat identifiera.

Efter att kvinnan hållits fången under flera timmar kontaktades hennes väninna via telefon. Genom hot om att skada kvinnan ytterligare försökte männen pressa väninnan att betala 20 000 kronor.

Väninnan bestämde sig dock för att inte betala, utan larmade i stället polis som skickade den lokala insatsstyrkan till platsen.

När de kraftigt beväpnade poliserna gick in i lokalen möttes de den äldre brodern – som blev skjuten i benet.

– I samband med vår insats för att frita kvinnan kommer en av de två misstänkta med ett vapen och polisen avlossar verkanseld, uppgav Calle Persson vid polisens ledningscentral kort efter insatsen.

18-åringen döms även för inblandning i en annan grov våldtäkt då han och en 23-årig man trängde sig in i en sovande kvinnas lägenhet på Borgmästargården. Genom att hota henne till livet med en pistol och ta stryptag tvingade de kvinnan till att ha sex.

– De har visat särskild hänsynslöshet eftersom de gått in i lägenheten då målsäganden sovit, skriver kammaråklagare Kristina Amilon i sin stämningsansökan.

Även 18-åringens storebror döms för en annan våldtäkt. Den 8 april lurade han in en kvinna i sin bil. På en parkeringsplats blev kvinnan misshandlad och våldtagen i flera timmar innan hon lyckades fly.

Båda bröderna nekar till brott och menar att samlagen skett frivilligt, men Malmö tingsrätt väljer alltså att döma dem. Efter avtjänat straff ska båda männen utvisas ur landet. 

Den yngre av bröderna har hela tiden hävdat att han är 16 år gammal. Men domstolen tror inte på honom.

”Tingsrätten har, med stöd av utredning från Rättsmedicinalverket, bedömt att det är mest sannolikt att den yngre brodern är åtminstone 18 år, och inte 16 år som han själv påstått. Hans ålder har fått betydelse för både påföljdsvalet och frågan om utvisning”, står det att läsa i domen.

Publicerad 13 October 2017 11:23

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen