William har i dag sambo och en dotter. Enligt honom själv är det tackvare cannabismedicinen som han kunnat ordna upp sitt liv. Foto: Privat/Mostphotos.com

William har i dag sambo och en dotter. Enligt honom själv är det tackvare cannabismedicinen som han kunnat ordna upp sitt liv. Foto: Privat/Mostphotos.com

William vill få bruka cannabis lagligt

”Var inte en fungerande människa innan”

HÄSSLEHOLM. William har ADD och Asbergers och är en av få i Sverige som får medicin innehållande cannabis på recept. Nu kämpar han och hans läkare för att William ska få bruka obehandlad cannabis – helt lagligt. 

William har behandlats med Sativex, det enda cannabisbaserade läkemedlet som är godkänt i Sverige, i snart tre år. Det har enligt honom, förändrat hans liv och inneburit flera hälsovinster, vilket hans läkare intygar. I licensansökan till Läkemedelsverket beskriver läkaren en markant förändring i positiv riktning.  

– Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem, säger William.

Första kontakten med psykiatrin stiftade William som 15-åring. Han plågades av ångest och depressioner och prestationen i skolan blev allt sämre.  Medicinerna han fick gav fruktansvärda biverkningar och under åren som följde blev William allt mer isolerad.

– Jag var inte en fungerande människa. Jag plågades av ständig ångest och hade inga framtidsutsikter. När jag vaknade på morgonen började jag direkt längta tills kvällen så att jag kunde gå och lägga mig igen, berättar han.

När William var 29 år fick han diagnosen ADD och Aspergers. En diagnos som hade kunnat innebära vändningen, men som istället innebar fler mediciner och fler biverkningar.

Till slut bestämde sig William för att det fick vara bra. Succesivt slutade han med alla sina mediciner och började istället självmedicinera sig med cannabis.

– Jag började med att prova oljor, som innehåller den aktiva substansen i cannabis CBD, och som än så länge är lagliga i Sverige. Tack vare det klarade jag mig igenom abstinensen, berättar han.

När det fungerade började William även röka på och effekten var omedelbar.

– Jag blev snabbt bättre och bättre. Min ångest och rastlöshet försvann, jag började äta hälsosamt, gick ner i vikt och började arbetsträna för första gången i mitt liv, berättar han.

Williams läkare såg förbättringarna hos sin patient och lät honom hållas. Han menade dock att det var ohållbart att han gång på gång bröt mot lagen.

Han skrev då istället ut medicinen Sativex, som är en munspray som innehåller substanserna THC och CBD.

Därefter tog Williams liv fart på riktigt.

– Jag träffade en tjej, som jag idag bor ihop med. Jag har en fantastisk dotter på 17 månader och en son på väg i januari. Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem. Det är helt fantastiskt, säger han.

Sprayen är dock en kompromiss från Williams sida. Dels är den väldigt dyr 4800 kronor per uttag och dels ger den inte riktigt lika bra effekt som obehandlad cannabis, menar William.

– Jag upplever att jag fick bättre effekt när jag rökte än vad jag får med munsprayen. Jag och min läkare har därför ansökt om att få licens på obehandlad cannabis. Hittills har vi fått avslag, men vi har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

 

En handfull har redan fått licens godkänt

Att få licens att bruka obehandlad cannabis är ovanligt, men inte omöjligt. Redan i dag har fem personer i Sverige fått tillstånd att bruka preparatet Bediol (Bedrocan) som importeras från Holland.

– I dag är det bara Sativex som innehåller cannabis som är godkänt som läkemedel i Sverige, men det finns möjlighet att få licens att bruka andra preparat som inte är godkända, däribland Bediol som är rena växtdelar, förklarar Karl Mikael Kälkner på Läkemedelsverket.

För att få licens krävs att man skickar in en ansökan till Läkemedelsverket där man motiverar varför man vill använda ett preparat, vad behovet är och vilket underlag man har för att styrka användningen.

– Vi vill även veta vilka effekter man förväntar sig se av behandlingen. Därefter bedömer vi utifrån varje individ om det ska bli aktuellt med licens, säger Kälkner, som förklarar att Läkemedelsverket inte har någon förbestämd generell uppfattning om användning av cannabis som läkemedel.

Huruvida vi i framtiden kommer se fler läkemedel innehållande cannabis vill han dock inte sia om.

– Vad framtiden visar vill jag inte spekulera i, men att använda cannabis som läkemedel förekommer och har förekommit tidigare i andra produkter.

Bediol som en handfull patienter i dag har fått licens att bruka, är inte cannabis som ska rökas.

– Det tas oralt och kommer från en odling som kontrolleras av den Holländska cannabismyndigheten.

Licens kan ges i högst ett år, därefter måste man inkomma med ny ansökan.

Publicerad 08 October 2017 06:00