Skåning kammade hem prestigefylld kocktävling

Sebastian Gibrand från Bjuv vann svenska upplagan av Bocuse d'Or

SKÅNE. Med ett krispigt lamm och kronärtskocka tog Bjuvsonen Sebastian Gibrand hem segern i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or i Sverige. Nu väntar kock-EM nästa år, med hopp om att nå VM i Lyon 2019.

– Det är min största dröm, det finns inget större än detta. Jag har strävat efter detta i många år, säger Sebastian Gibrand, som idag driver Gibrands Gastronomi i Stockholm.

29-årige Sebastian Gibrand är en van tävlingsmänniska. 2012 vann han kock-OS med juniorlandslaget och var tidigare lagkapten för kocklandslaget. Nu kan han även lägga till titeln svensk mästare i Bocuse d'Or på meritlistan.

– Men det här handlar inte bara om mig. Att tävla är ingen enmansshow utan jag har ett fantastiskt team. Utan dom hade detta aldrig gått, säger Sebastian.

Tillsammans med vapendragarna Gustav Leonhardt och bäste vännen Fredrik Ander har den Bjuvbördige kocken laddat i flera år för Bocuse d'Or och de senaste fyra månaderna har recept slipats i köket.

Tävlingsjuryns ordförande Henrik Norström sade efter årets tävling att den var "i särklass den högsta nivån på matlagningen jämfört med tidigare". Med ett krispigt lamm inspirerat av Skåne och franska Provence och en vegetarisk rätt med kål och svamp blev Sebastian Gibrand juryns favorit.  

– Jag har ju rötterna i Skåne så därför vore det fel att inte försöka få med det i min matlagning.

Nu väntar förberedelser inför nästa års kock-EM där målet är guld och en plats till det stora Bocuse d'Or, kock-VM 2019.

– Vi börjar redan nu att slipa formen och ladda. Jag har en fördel att jag driver eget och kan därför satsa helhjärtat på det här och fokusera på att träna. Det krävs mycket tid och vilja, men jag har sedan en tid tillbaka en utarbetad plan, säger Sebastian Gibrand, med förflutet från bland Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén.

Innan han ens har fyllt 30 år är Sebastian Gibrand på toppen och kan nå ännu högre höjder nästa år.

Har du några tips till yngre kockar?

– Försök att hitta en mentor och våga ställa frågor. Det stödet är guld värt. Jag vet att det finns många duktiga kockar i landet som mer än gärna ställer upp om de får frågan.

FAKTA - Segermenyn

Gibrands vegetariska vinnarrätt var en kål- och sellerisnurra med variation på kål, bakad äggula fylld med Karl-Johansvamp, skogskantareller samt brynt kålbuljong smaksatt med svamp.

Sedan serverades höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence. Kryddbakad bog med svamp och friterad bringa. Tomat i variation med ramslökskapris, potatis fylld med fårost- och potatiskräm med timjan och krispig potatis. Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.

Källa: Gastronomi Sverige

Publicerad 15 September 2017 05:49

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen