Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkivbild

Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkivbild

Polisman döms för dödsolycka i Landskrona

Hovrätten går på tingsrättens linje

LANDSKRONA. En man avled och en kvinna skadades allvarligt när de blev påkörda av en polisbil i Landskrona. Tingsrätten dömde den polisman som satt bakom ratten för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Domen överklagades till hovrätten – som går på tingsrättens linje. 

Det var på kvällen den 6 januari i fjor som den en kvinna och en man i 50-årsåldern blev påkörda av en polisbil vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen. Mannen avled på sjukhus medan kvinnan fick allvarliga skador.

Polisbilen var på väg till ett ärende i Helsingborg när olyckan inträffade.

– Men det var ingen utryckning. Polisbilen hade varken blåljus eller sirener på när det här hände, har Bengt Landahl, förundersökningsledare på särskilda åklagarkammaren, tidigare sagt till Lokaltidningen.se

Polismannen mådde mycket dåligt efter det inträffade och kunde förhöras först två veckor efter olyckan.

Under rättegången krävde polismannens försvarsadvokat att hans klient skulle bli friad. Bland annat är det inte säkerställt vilken hastighet polisbilen höll och om olyckan verkligen inträffade på övergångsstället. Dessutom var paret kraftigt berusade vid tillfället. Faktorer som advokaten menar måste vägas in i domen.

Men domstolen anser det vara bevisat att olyckan orsakats av polismannens bristande uppmärksamhet och att han inte anpassat bilens hastighet till trafiksituationen. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter på totalt 12 000 kronor.

Att polismannen inte får ett strängare straff motiveras med att han är tidigare ostraffad och att domen får en negativ innebörd för hans fortsatta karriär som polis. 

Publicerad 14 September 2017 19:00