Beslagtagna målvaktsbilar vandaliseras som hämnd

Tusen fordon beslagtagna enbart i år

MALMÖ. Enbart i år har Malmöpolisen beslagtagit cirka tusen målvaktsbilar. Ett hårt slag mot stadens kriminella – som visar missnöje genom att vandalisera sina egna bilar.

– Det här slår hårt mot den organiserade brottsligheten. Bilarna används oftast vid brott eftersom det är svårt att spåra vem som kört dem, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Målvaktsbilar är inte sällan skrivna på socialt utslagna människor, som inte har något att förlora på att få parkeringsböter. Mot en mindre summa pengar sätter de sitt namn på ägarbeviset i utbyte mot att stadens kriminella kan köra omkring i fordonen. En undersökning som Transportstyrelsen gjorde i fjor visade att det fanns 151 personer i landet som har fler än hundra bilar skrivna i sitt namn.

Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verklige ägare betalningsansvar. Bilmålvakten betalar dock aldrig skatter eller avgifter, vilket gör att staten och kommunerna går miste om stora intäkter.

– Det finns personer i Malmö som har skulder på flera miljoner kronor, säger Nils Norling.

De beslagtagna bilarna bärgas till en särskild uppställningsplats. Eftersom skulderna sällan betalas och fordonen överlag är i dåligt skick blir sista anhalten oftast skroten.

Men de kriminella personerna är märkbart missnöjda med tilltaget.

På senare tid har flera inbrott gjorts på uppställningsplatsen. Nyligen noterade en bärgare hur två män försökte att köra iväg med två av bilarna – men polisen larmades till platsen och kunde gripa duon.

Förutom rena stölder förekommer det även mycket skadegörelse på uppställningsplatsen. Polisen har en teori om varför.

– Nyligen krossades till exempel 80 bilrutor på platsen. Vi tror att det i många av fallen handlar om rena markeringar mot polisens och kommunens arbete, säger Nils Norling.

Men skadegörelsen har ingen större effekt.

– Det påverkar inte polisens arbete, och eftersom bilarna inte har något större värde belastar det inte heller statens ekonomi, säger Nils Norling.

Publicerad 14 September 2017 12:33

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen