Ny vuxenutbildning ska ge väg in i industrin

LANDSKRONA. Drift- och underhållsutbildningen är en ny vuxenutbildning som ska möta teknikföretagens behov av utbildad personal.

Den 30 oktober startar den nya vuxenutbildningen Drift- och underhållsutbildningen. Under 49 veckor ska de som påbörjar programmet ges kunskap i hur man arbetar som bland annat operatör, montör, reparatör inom industrin.

Utbildningen har utrymme för 20 elever och är ett gemensamt initiativ genom Tillväxt Landskrona AB, Landskrona stad, Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen samt Familjen Helsingborg.

I förra veckan, och inför utbildningsstarten, genomfördes en tekniksafari. Omkring 25 arbetssökande samlades i Lincs lokaler där bland annat Tillväxt Landskronas projektledare Susan Hinz informerade.

– Anledningen till att vi tillsammans – Landskrona stad, Arbetsförmedlingen, Familjen Helsingborg, Teknikföretagen och Tillväxt Landskrona – startar den här utbildningen är att teknikföretagen har väldigt svårt att hitta utbildad personal. Förhoppningsvis ska de som kom hit få ett väckt intresse genom att komma i kontakt med tre av Landskrona industritekniska företag, säger hon.

Annica Egvärn?, studievägledare på Öresundsgymnasiet Landskronas yrkesvux, menar att utbildningen är en satsning för framtiden.

– Tar man sig an den här utbildningen på allvar har man god chans till jobb. Branschen behöver personal. En del företag hör av sig till mig i jakt på personal, bland annat CNC-operatörer, säger hon.

Bland de 25? personer som var på plats på tekniksafarin var arbetssökande Erik Juhlin och Anders Juhlin.

– Jag har läst till gymnasieingenjör och tänkte jag skulle få lite inblick i Landskronas industriföretag genom den här safarin. Får jag inget jobbnapp kan jag tänka mig att gå den här utbildningen, säger Erik Juhlin.

Under dagen arrangerades besök på tre Landskronaindustrier. Och bland industriteknikföretagen såg man en problematik.

– Vi har för det mest lyckats hitta personal, men det är inte helt lätt. Speciellt inte om  vi söker fler personer vid ett tillfälle. I vintras hade vi ökat tryck på produktionen och det var inte enkelt att lösa ekvationen med personal. Sedan är det alltid en process där det tar tid att lära upp ny personal med, säger Dan Carlquist, kvalitetschef på Landskronaföretaget Swep.

Skulle en sådan här utbildning som drift- och underhåll kunna avhjälpa den problematiken, tror du?

– Utan att veta detaljerat om utbildningen är det så klart bra om det utbildas fler personer.

LÄS OCKSÅ:

Industriteknisk linje läggs ner i Landskrona

Erik och Anders Juhlin gick med på tekniksafari i jakten på arbete. “Jag vill få inblick i Landskronas industriföretag”, säger Erik Juhlin. ?

Erik och Anders Juhlin gick med på tekniksafari i jakten på arbete. “Jag vill få inblick i Landskronas industriföretag”, säger Erik Juhlin. ?

Publicerad 13 September 2017 05:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen