Lunds universitet och Joe Biden tar fajten mot cancer

Unikt samarbete med Vita huset

LUND/USA. Det står nu klart att ett svenskt forskarteam under ledning av biomedicinforskaren György Marko-Varga, med bas i Lund, kommer att leda den europeiska delen av det internationella projektet ”Cancer Moonshot Project”.

Projektet initierades av USAs förre vice presidet Joe Biden efter att han för två år sedan förlorat sin son i cancer.

– Joe Biden är i dag projektets viktigaste frontfigur och kommer, liksom jag, att medverka på den stora världskongressen, Human Proteome Organisation World Congress, HUPO, i Dublin, där världseliten inom protein- cancerforskning samlas, säger György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik, vid Lunds Universitet, i ett pressmeddelande.

Totalt kommer projektet att omsätta 14 miljarder kronor under en sjuårs period. Lundaprofessorn György Marko-Varga kommer att leda den europeiska delen av Moonshot-centret med fokus på utveckling av biobanker och proteinsekvenserings-laboratorier.

Under sig har han ett handplockat team av totalt 20 forskare som utgör den internationella excellensen inom området klinisk proteinvetenskap. Svenskarna kommer att samverka med forskarteam från ett tiotal länder, med USA och Australien i frontlinjen. 

– Sveriges register och biobanker tillhör världens bästa och i Lund finns hos oss den helautomatiserade biobanken där alla prover och klinisk data samlas. Vi har sedan länge ett väl fungerande, och i en internationell jämförelse, unikt samarbete mellan sjukvården, den akademiska forskningen, instrumenttillverkare och läkemedelsindustrin, säger György Marko-Varga.

Målsättningen är att arbetet ska resultera i fler effektiva och målsökande cancerbehandlingar, bättre diagnosmetoder, utveckling av ny teknologi och framförallt en mer specifik och individualiserad behandling.

Namnet Moonshot Project syftar tillbaka på president John F Kennedys installationstal där han lovade att sätta en man på månen. På samma vis satte Obamaadministrationen målsättningen att lösa cancerns gåta till år 2030.

Världskongressen, Human Proteome Organisation World Congress, HUPO kommer hållas i Dublin 17-21 september.

Publicerad 13 September 2017 10:08

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen