Vildsvin på frammarsch efter milda vintrar

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Vildsvinsstammen i såväl Skåne som i övriga delar av landet ökar kraftigt, men framför allt sprider den ut sig. Ett exempel är Svalövs kommun.

– De drar sig fram och tillbaka längs Saxån, säger jägaren Richard Wiman.

På fler och fler håll i regionen dyker det upp trafikskyltar som varnar för vildsvin, att den skånska vildsvinsstammen inte bara ökar utan även sprider sig bekräftas av länsstyrelsen.

– Så är det och det beror bland annat på att vi har haft milda vintrar och att vildsvinen har haft mycket mat och foder. Det har varit ollonår och det gynnar ju bland annat vildsvin, så det är nog ingen som ifrågasätter att vildsvin ökat på sina håll, säger David Börjesson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Många ek- och bokollon är det även i år.

– Så blir det även en mild vinter blir vildsvinsstammen större, fortsätter han.

Just att vildsvinsstammen sprider ut sig ser Richard Wiman, ordförande i jakt- och viltvårdsföreningen i Svalöv och tidigare kommunjägare, som ett problem. Inte minst för lantbrukarna vars skördar påverkas av vildsvinen.

– Så det värsta kanske inte är nu, utan mer om kanske tre år när de har etablerat sig och fått nya ungar, säger han.

Även lokalt har han sett en tydlig spridning.

– För tre, fyra år sen hade vi inte vildsvin ut mot Billeberga och Kågeröd, men det är där nu. Där händer många vildsvinsolyckor vid väg 17. De drar sig fram och tillbaka längs Saxån, fortsätter han.

Mytbildningen kring vildsvin är stor, men undantaget att ett skadeskjutet eller påkört vildsvin, eller en vildsvinsugga som blir frånskild från sina kultingar, kan bli stressat och gå till attack ska vildsvinet vara ett skyggt djur.

– Sen när det väl händer något blir det större rubriker, men det är fler som skadas av getingstick än av vildsvin. Det blir inga stora rubriker då bara, säger David Börjessson.

Att vildsvin generellt sett är ett skyggt djur kan Richard Wiman intyga.

– Jag har hört om att folk fått springa ifrån vildsvin, men när vi är ute och jagar har de ofta stuckit innan vi har kommit dit. De har en väldig vittring, säger han och tillägger.

– Men just om den är skadad eller om den har ungar ska man vara försiktig, men det är inte så att de jagar en. Men man ska ha respekt, så är det med alla vilda djur.

Publicerad 12 September 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen