"Man hoppades ju att han skulle leva i evighet"

Hasse & Tage-museets vänner om dödsbudet

Av
Anna Fröjd

TOMELILLA. Nyligen kom nyheten att Hasse Alfredson dött. Ursprungligen från Malmö, boende i Stockholm men tillsammans med Tage Danielsson satte han Tomelilla på den svenska kulturkartan.

– Han har funnits hos mig hela mitt liv, säger Figge Bergquist, vice ordförande i Hasse & Tage-museets vänner.

Trots att föreningen vetat om att han var sjuk och gammal kom dödsbudet som en chock. Någon handlingsplan för hur museet skulle hantera hans bortgång fanns inte – något som Figge Bergquist så här i efterhand tycker känns pinsamt naivt.

– Vi borde haft en handlingsplan. Men man hoppades ju att han skulle leva i evighet.

Och visst lever Hasse Alfredson kvar. Speciellt i Tomelilla. På Världens minsta filmmuseum, men världens största Hasse och Tage-musem, vårdas minnet av han och komikerkollegan Tage Danielssons verk genom produktionsbolaget AB Svenska Ord. Ljud och bilder från revyerna, filmsnuttar ur deras långfilmer, merparten inspelade i och runt Tomelilla visas i det lekfulla och färgglada museet inhyst i huset som en gång var entré till en gångtunnel under järnvägsspåret.

– Museet är helt och hållet Hasses idé.

– Det var nog hans kynne, att alltid göra något oväntat. Att göra något stort av något litet, säger Figge Bergquist.

Han har själv träffat Hasse Alfredson då han tidigare drev fotoaffär i Tomelilla och Hasse Alfredson, som hade sommarboende här, var kund.

– Man blir ju underdånig i sådant sällskap men han tog det med jämnmod. Jag uppfattade honom som en väldigt timid och vänlig man som inte försökte framhålla sig själv.

Många tomelillabor har egna minnen av Hasse Alfredson. Sven Erik Persson, ordförande i Biografföreningen har som många andra varit statist i någon av de många filmer som spelats in i trakten.

– I ”Jim och piraterna Blom” satt jag på hotellet och åt smörgåsbord.

Tack vare sommarhuset i Tomelilla fickHasse Alfredson upp ögonen för trakten.

– Tomelilla ligger inte speciellt centralt i Sverige, konstaterar Figge Bergquist.

Trots detta började humor-duon under 1970-talet att spela in sina filmer i området och skaffade sig också en gård i Sälshög som blev studio.

– Allt kretsade kring Hasse och Tage. Alla Tomelillas invånare var engagerade på något vis, om inte som statister så på annat sätt. Här var ju inte så mycket annat, minns Sven Erik Persson.

Sven Erik Persson, ordförande i Biografföreningen är en av många tomelillabor som varit statist i Hasse och Tages filmer.

Sven Erik Persson, ordförande i Biografföreningen är en av många tomelillabor som varit statist i Hasse och Tages filmer.

På biografen Rio hade merparten av deras filmer premiär.

– Då ringlade sig kön ända ner till korsningen, säger Sven Erik Persson som sedan 1980-talet varit medlem i föreningen som driver biografen.

Nu väntar Biografföreningen på att filmerna ska restaureras och digitalisers, en förutsättning för att kunna visas på biografen. ”Den enfaldige mördaren” väntas bli klar vid årsskiftet och den hoppas Sven Erik Persson på att kunna visa. Allt för att minnet av Hasse Alfredsons verk inte ska blekna.

- Han har betytt hur mycket som helst, inte bara för biografen. Han satte hela Tomelilla på kartan.

Christer Krokstedt har plockat blommor på tomten i Onslunda. “Hasse och Tage stod för poesi, humor och humanism.”

Christer Krokstedt har plockat blommor på tomten i Onslunda. “Hasse och Tage stod för poesi, humor och humanism.”

Publicerad 12 September 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen