De vågade be om hjälp:

”Tabubelagt att vara fattig”

Jessica och Erik vände sig till Kävlinge- och Löddehjälpen när obetalade räkningar samlades på hög

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. Med skulder till Kronofogden och bara en fast inkomst kämpar Jessica och Erik för att få vardagen att gå ihop. Ibland lyckas de inte och räkningar tvingas förbli obetalda.

– Det är en ständig oro, säger Jessica.

I samband med att hon skulle föda sitt fjärde barn, fick paret som bor i Kävlinge, brev från Kronofogden. Det var dags för Jessica och Erik att börja betala tillbaka sina skulder. I samma veva blev ett av barnen sjuka och högen av räkningar växte.

– Vi har skulder från våra gamla liv och när det var som minst lägligt var det dags att börja betala tillbaka, säger Jessica.

Paret lever billigt och har inga onödiga utgifter. Trots det får de inte alltid vardagen att gå ihop.

– Vi vänder verkligen på kronorna. Men ibland har vi inte råd att betala alla räkningar. Då får man vänta och istället hoppas att man kan ha råd när räkningen och påminnelseavgiften kommer igen, säger Jessica.

Erik beskriver det som en ond cirkel.

– Ibland får vi låna för att betala skulder. Man kommer aldrig ifatt.

Innan förra julen bestämde sig familjen för att be om hjälp. De vände sig till Kävlinge– och Löddehjälpen som drivs av Charlotta Hansen och Maria Starvik och är en fortsättning på Julhjälpen som Charlotta Hansen startade för två år sedan. Syftet är att hjälpa ekonomiskt utsatta familjer i kommunen med bland annat presentkort på mat, blöjor, kläder och andra förnödenheter. Bidrag samlas in från kommunborna.

Första gången fick Jessica och Erik hjälp att bekosta julklappar till barnen. Sedan dess har de också fått hjälp med mat och i somras fick de ett Sommarkort för att hela familjen skulle kunna åka på utflykter tillsammans. Jessica och Erik hade nämligen bara råd att bekosta ett kort själv.

– Hjälpen räddade hela semestern, säger Jessica.

Trots att de varit i behov av hjälp länge, tog det lång tid innan Erik och Jessica förmådde sig att be om hjälp.

– Att vara fattig är tabubelagt och ses som något skamligt, säger Erik och Jessica nickar och håller med.

– Jag växte upp i en fattig familj och fick ofta ljuga och till exempel säga att jag inte tyckte om att åka karuseller när vi var på skolresa. Men jag vill inte känna skam för att vara fattig. Det är väldigt många som befinner sig i en liknande situation. Det kan ibland räcka med ett snedtramp här i livet och så är man där, säger hon.

De är glada över att de slut vågade ta klivet. Framför allt för barnens skull.

– Tack vare stödet från Kävlinge– och Löddehjälpen har vi råd att ge barnen något lite extra. Vi vill inte att de ska veta att vi är fattiga och vill absolut inte att de ska känna någon skam, säger Jessica och fortsätter:

– Vi vill att de ska kunna ha med frukt till skolan och ha möjlighet att till exempel syssla med en sport på fritiden precis som andra barn.

Jessica och Erik heter egentligen något annat.

Publicerad 10 September 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen