Peter Madsen omhäktas för mord på Kim Wall

Enligt Madsen träffades Kim av en lucka och fick kramper

Av
Sanna Hjalmarsson Felix Alnemark Marek Stefaniak

KÖPENHAMN. Under eftermiddagen ställdes Peter Madsen återigen inför häktningsdomare, misstänkt för att ha dödat den svenska journalisten Kim Wall och sedan sänkt hennes kropp i havet. Tidigare löd rubriceringen grovt vållande till annans död. Nu misstänks forskaren och ubåtsbyggaren för mord.

På Madsens begäran hölls förhandlingen med öppna dörrar. Han vill få chansen att för allmänheten ge sin version av vad som hänt.

– Min klient har fortfarande ett intresse i att det är en öppenhet i ärendet, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark till TT.

Enligt Peter Madsen ska Kim Wall ha dött till följd av en olycka ombord på ubåten Nautilus.

I rätten berättade han hur den skånska journalisten bad om att få följa med på ubåten för att göra ett reportage.

Under resan ska de ha gjort ett dyk och det var på väg upp som olyckan skedde. Enligt Madsens version ska Kim ha träffats av ett lod som används för att båten åter ska kunna stiga till ytan. Han rättade sig sedan och uppgav att det var en lucka som träffade Kim. Luckan ska ha fallit ner i samband med att Madsen som höll i den tappade fotfästet.

– Jag hörde bara ett bump. Därefter drabbades hon av kramper. Hon hade ingen puls, berättar Peter Madsen i en redogörelse som hans advokat läste upp i Köpenhamns tingsrätt.

Han fortsatte att berätta om hur han drabbades av panik när han förstod att Kim Wall var död och att han tänkte sänka ubåten och sedan ta sitt eget liv.

Efter att ha åkt runt med kroppen i ubåten under några timmar beslutade sig Madsen för att sänka farkosten. Att dö på Nautilus skulle vara ett passande slut för honom, dock inte för Kim.

Enligt hans egen redogörelse bestämde han sig därför för att hiva upp kroppen genom tornet. Detta ska ha skett genom att han firade ett rep runt Kims kropp. Madsen berättar att han grät när han gjorde detta.

Han uppgav vidare att han nu förstår att det hade varit bättre för Kims anhöriga om han seglat tillbaka med kroppen, men att han då inte tänkte så.

Kroppen ska ha varit hel när han kastade den överbord. Madsen förnekar alltså att han styckat kroppen – trots att polisen en vecka senare hittade Kim Walls torso i vattnet med både ben, armar och huvud kapade.

Frågor ställdes även om Kim Walls och Madsens mobiltelefoner som fortfarande saknas. Enligt Madsen ska han ha kastat sin egen i havet då han inte behövde den mer.

Madsen uppger att han bestämde sig för att ge en fullständig förklaring till vad som hänt under sitt första dygn i fångenskap.

Anledningen till att Madsen inte kontaktade myndigheterna är enligt han själv att hela den värld han levde för försvann när en dödsolycka inträffade på ubåten Nautilus. Han beskriver det hur han hamnade i en "suicidal psykos". 

Tidigare har Peter Madsen suttit häktad för grovt vållande till annans död. Men vid 18.20-tiden valde rätten att gå på åklagarens linje och omhäkta Peter Madsen för mord och brott mot griftefriden. Madsen omhäktas i fyra veckor.

Detta har hänt

Peter Madsen har sedan den 12 augusti suttit häktad misstänkt för att genom oaktsamhet ha bragt den 30-åriga Kim Wall  om livet. Den skånska journalisten misstänks ha försvunnit i samband med att hon befann sig ombord Madsen hemmabyggda ubåt för att göra ett reportage.

Peter Madsen har tidigare nekat till brott och sagt att allt beror på en olycka. Men enligt uppgift till danska BT erkänner han nu brott mot griftefriden, då han själv uppgett att han begravt kroppen i havet.

Enligt åklagaren har blod, hårlockar och kläder, inklusive trosor, hittats på olika ställen på golvet i ubåten. 

Åklagaren menar också att det gått att kartlägga ubåtens färd mellan 10 augusti till förmiddagen 11 augusti med hjälp av radar. Kim Walls torso hittades den 11 augusti.

Publicerad 05 September 2017 17:26

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen