Polisen tog papperslösa på kyrkans läger:

"Ofattbart"

Myndigheten slår ifrån sig kritiken

KÅGERÖD. I fredags slog gränspolisen till mot ett läger i Kågeröd som anordnas av Svenska kyrkan i Malmö. Fem papperslösa familjer omringades och fördes bort. Insatsen har mötts av hård kritik.

– Vi är skärrade, förvånade och ledsna. För oss är det här ofattbart, säger Per Kristiansson, som är präst i Malmö och den som ansvarade för utflykten.

Det var under fredagseftermiddagen som Svenska kyrkan anordnade ett familjeläger på en abonnerad kursgård i Kågeröd. Ett tjugotal personer deltog, varav flera barn.

– Folk stod och lagade middag medan barnen var ute och lekte. En pojke berättar hur han såg flera vuxna personer som gick och smög i skogen, säger Per Kristiansson.

Efter en stund knackade flera civilklädda personer på dörren till kursgården. De identifierade sig som poliser och en diskussion uppstod om huruvida de hade rätt att gå in i byggnaden.

– Samtidigt gick en annan grupp poliser in i huset på baksidan. Deltagarna och ledarna upplevde det som att de blev omringade, säger Per Kristiansson.

Han ställer sig kritisk till att polisen inte respekterar kyrkan och dess aktiviteter som fredade zoner.

– Jag förstår att polisen har juridisk rätt att göra så här, men samtidigt har vi ett uppdrag från svenska staten som går ut på att utföra diakonalt arbete för utsatta människor.

Polisen slår ifrån sig kritiken. Till Kvällsposten säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford att familjerna fått avvisningsbeslut men hållit sig gömda.

– Deras ärenden är avdömda och de har uttömt sina möjligheter att få stanna lagligt i Sverige. Vi hade kunskap om att de skulle finnas i Kågeröd och genomförde en tjänsteåtgärd där.

– Det är inget konstigt. Det ingår i vårt uppdrag att leta efter personer som befinner sig i landet illegalt, säger hon till tidningen.

Totalt fördes sju vuxna och nio barn bort. Vissa av familjerna splittrades då några fördes till Rättscentrum i Malmö medan andra togs till flyktingförvaret i Åstorp.

Efter tillslaget har prästen Per Kristiansson fått telefonsamtal från hela landet.

– Människor på flykt lever ofta i stor utsatthet och otrygghet. Våra aktiviteter är ett andhål i den svåra press som många lever under. Nu oroar sig många för att utsatta människor inte längre kommer våga ta kontakt med oss, vilket på sätt och vis är kontraproduktivt, säger han.

Kommer ni att ändra era rutiner efter händelsen i Kågeröd?

– Nej, vi fortsätter att utföra vårt uppdrag.

Publicerad 01 September 2017 07:36

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen