Schwan Omar på Shopping day tycker det är bra att kommunen kontrollerar att man inte säljer tobak och alkohol till minderåriga. Foto: Paola Nordgren

Schwan Omar på Shopping day tycker det är bra att kommunen kontrollerar att man inte säljer tobak och alkohol till minderåriga. Foto: Paola Nordgren

Tre av tio butiker kollade inte leg vid tobaksköp

Kommunen: "Det är klart att det är oroväckande"

HÄSSLEHOLM. Tre av nio butiker i Hässleholms kommun sålde öl och tobak utan att fråga efter legitimation. Det visar den undersökning som kommunen själva gjort.

– Det är klart att det är oroväckande, vi hade önskat att siffran var noll. Samtidigt är vi ändå glada att så många faktiskt sköter sitt jobb och kollar legitimation, säger Hayrie Silva, Livsmedelsinspektör Hässleholms kommun.

Kontrollen är den första som gjorts i kommunens regi sedan den nya lagen infördes 2014 som innebar att kommunen får utföra denna typ av kontroll med hjälp av myndiga ungdomar.

– Ja, kontrollköpen utfördes med hjälp av två ungdomar, strax över 18 år. Eftersom ungdomarna har fyllt 18, så begås inget brott vid en eventuell försäljning. I tre av butikerna efterfrågades inte legitimation alls och ungdomarna kunde köpa folköl och snus, utan att bevisa sin ålder. Vi är medvetna om att det är svårt att bedöma ålder, därför är det alltid bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite.

De tre butiker som inte kollade legitimation har i dialog med kommunen lovat att se över sina rutiner ännu mer.

– I två av de fall där man sålde varor med 18-årsgräns var också de som sålde väldigt unga och vi har märkt att de som är yngre själva också ofta är dem som säljer till yngre. Men är man det minsta osäker om ålder bör man be om legitimation för att inte riskera att begå brott genom att sälja till minderåriga.

Butiker som kollades låg bland annat i Tyringe, Sösdala, Bjärnum och centrala Hässleholm och de tre butiker som inte kollade legitimation låg utanför stadskärnan.

– De flesta som röker, snusar och/eller dricker alkohol, har börjat med detta innan de fyllt 18 år. Tobaks- och alkohollagstiftningen ger samhället ett tydligt uppdrag att skydda framförallt barn och unga, från tobakens och alkoholens skadeverkningar.

Kjelles Service & Mat i Bjärnum var en av de butiker som kollades och som var noggranna med legitimation.

– Vi har väldigt många som kommer in och försöker handla utan leg. Men vi nekar alltid om man inte kan bevisa att man är 18 år. Visst är det många som blir sura när de nekas köp men det får man ta. Så att kommunen gör sådana här kontroller är bara positivt, säger butiksbiträdet, Carolina Persson.

Shopping Day i centrala Hässleholm gjorde även dem id-kontroll och nekade kommunens testare köp då de saknade legitimation.

– Det är utmärkt att de gör sådana här kontroller. Det är ju lag på att ha åldern inne för att köpa dessa varor och det ska följas. Det är dagligen som vi har folk som försöker köpa men vi nekar alltid om de inte har leg, säger Suha Faiekdotter.

Kontrollköpen får i dagsläget dock inte användas för att meddela butiken några sanktioner, men kommunens inspektörer har följt upp resultatet, samarbetar med polis och kommer att fortsätta dialogen med butikerna. Kommunen hoppas också kunna fortsätta med och även utöka verksamheten med kontrollköp framöver.

Publicerad 31 August 2017 06:00